Читај ми!

За викенд страдало седам особа – неприлагођена брзина и алкохол најчешћи узроци саобраћајних несрећа

Протеклог викенда седморо страдалих у саобраћајним несрећама. У ноћи између суботе и недеље код Прибоја је погинуо младић (28), пошто је аутомобилом ударио у потпорни зид. Исте ноћи, у тешкој саобраћајној несрећи код Ужица, живот су изгубила четири младића старости од 19 до 27 година. Код Врања је синоћ погинула жена, док је код Горњег Милановца страдао мотоциклиста. Помоћник начелника Управе саобраћајне полиције Златко Беленцан наводи за РТС да су неприлагођена брзина и алкохол најчешћи узроци саобраћајних несрећа.

Златко Беленцан је гостујући у Јутарњем програму РТС-а навео да је управљање под дејством алкохола и психоактивних супстанци у порасту.

"Конзумирање алкохола и психоактивних супстанци је врло присутно и поред тога што се саобраћајна полиција опремила уређајима за детекцију психоактивних супстанци. Алкохол је традиционално присутан у саобраћају и поред тога што се у просеку годишње задржи у просторијама за задржавање преко 3.000 особа", наводи Беленцан.

Указује да саобраћајна полиција контролише и да ли се везује појас на предњем и задњем седишту.

"Саобраћајна полиција перманентно врши откривање и санкционисање оних који се не везују сигурносним појасевима, али и даље постоји отпор учесника у саобраћају", наводи гост Јутарњег програма.

Указује да је Саобраћајни факултет у Београду урадио студију која је показала да 79 одсто путника везује појас, а свега 13 одсто путника за задњем седишту примењује ову безбедносну меру. 

Указује да кретање тела приликом судара, нарочито при великим брзинама, не може да се контролише.

"Тело путника које је на задњем седишту прелеће, може да се деси да убије возача или особу која се вози до њега и да испадне из возила. Море је саобраћајних незгода где се то десило", објашњава Беленцан.

Апелује на грађане да током вожње увек користе сигурносне појасеве на предњем и задњем седишту.

"Користите их увек без обзира на то да ли се крећете у насељу, отвореном путу, ауто-путу, мото-путу јер појас главу чува", истиче Беленцан.

Указује и да поједини возачи и даље не поштују саобраћајне прописе пре свега у делу прекорачења брзине, затим разговор мобилним телефоном.

Беленцан о несрећи у Ужицу: Истрага у току

Упитан о саобраћајној несрећи у Ужицу у којој су страдала четири младића, наводи да су се у медијима провлачиле одређене информације које није дала полиција.

"Ове саобраћајне несреће су и даље у обради и расветљавању, ушле су у предмет тужилаштва. Нажалост, у медијима су се провлачиле одређене информације које није дала полиција јер ми пре свега поступамо по захтеву Тужилаштва. Значи, не улазимо у информисање без одобрења тужиоца, а нарочито не саобраћајне несрећа у Ужицу која је изазвала посебну пажњу јер је, нажалост, четворо младих погинуло", наводи Беленцан.

Додаје да су услузи Тужилаштву, а све у циљу да се што боље расветли сама саобраћајна незгода.

Указује да после саобраћајне несреће са погинулима анализира комплетна ситуација – временска дистрибуција, какав је био пут, да ли је било неких пропуста возача.

"Оно што је врло битно јесте да наведемо факторе који су доминантни, а то је пре свега човек, његово непрописно и небезбедно учествовање у саобраћају", каже гост Јутарњег програма.

Апелује на учеснике у саобраћају да безбедно и прописно учествују у саобраћају јер, како каже, безбедност саобраћаја пре свега зависи од нас.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво