Читај ми!

Децу често тренирају ентузијасти, припремљене су бесплатне лекције за њих

Спорт, било професионални било аматерски, не би постојао без волонтера и аматерских ентузијаста. Процењује се да у Европи око 10 милиона особа учествује у аматерском спорту у више од 700.000 непрофитабилних спортских клубова. Нико од њих не живи од спорта, већ децу и младе обучавају у своје слободно време. Како би и они могли бесплатно, али адекватно да се образују, Факултет спорта и физичког васпитања у Београду и неколико европских институција организују онлајн платформу за обуку тренера.

Према последње доступним подацима Спортског савеза Србије, више од 17 одсто средњошколаца, 26 одсто студената и 32 одсто спортиста учествује у аматерским спортским активностима.

Како наводе на Факултету за спорт и физичко васпитање, примећено је да већина њих нема одговарајуће могућности да унапреди основна знања неопходна за бављење спортом или рад у спорту. Од велике је важности да се за све ове особе обезбеди лако доступно и квалитетно образовање, јер велики број њих обучава децу и младе спортисте.

Универзитет у Београду се зато укључио у међународни пројекат Риплеј (RE-Play: Reinforce peer Education Program Leadership, Action, Youth).

Циљ овог пројекта је да тренери и спортски ентузијасти који раде са децом и младим особама у непрофитабилним спортовима добију могућност бесплатног образовања.

На тај начин се кроз побољшање рада тренера унапређују и услови у којима се деца и млади баве спортом.

Цео програм је финансиран од стране ЕУ програма за образовање, обуку, младе и спорт - Еразмус плус.

"Цела платформа за учење ће бити доступна преко Рачунарског центра у Београду, а сви заинтересовани тренери ће путем линка моћи да направе свој налог и приступе курсу. Прва демонстрација курса одржана је 8. септембра на Факултету спорта и физичког васпитања у Београду. На сусрету је присуствовало више од 50 тренера из неколико спортова, као и представници из још седам европских институција који су учествовали у креирању курса у последње 2 године. Мислим да ће многим особама овај курс помоћи, а да ћемо тиме и унапредити квалитет рада са младима у Србији, региону и целој Европи", изјавио је професор Владимир Мрдаковић, руководилац пројекта испред Универзитета у Београду.

Пажљиво користити податке са интернета 

Данас, када су знања путем интернета доступна свима, велико је питање како та количина података утиче и на квалитет образовања.

Професор Милош Марковић са Факултета спорта и физичког васпитања, који је учествовао у креирању материјала за потребе Риплеј курса, каже да је јако важно да тренери и сви они који спорт воле препознају места на којима се могу брзо и квалитетно обучити.

"Курс који смо направили се састоји из шест области и девет лекција, а свака лекција садржи видео и текстуалне едукативне материјале из области социо-психолошких вештина тренера, примењених спортских наука, стварања једнаких услова и омогућавања једнаких права за све учеснике у спорту, вођења групе, комуникације са децом и младима и др. Трудили смо се да материјала за учење не буде превише, али да оно што се постави омогући свима који желе да стекну једну ширу слику комплексности рада са децом и младим спортистима и о чему је све потребно да се води рачуна", каже Марковић.

Додаје да је образовање путем интернета доста ризично, јер вежина материјала на интернету не подлеже рецензијама. "Саветујем све младе особе, тренере и оне који спорт воле да потраже оне курсеве иза којих стоје реномиране институције попут Универзитета у Београду", истакао је Марковић.

Курс ће бити доступан од октобра месеца, а више информација ће моћи да се нађе на сајту Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Београду или званичној страници пројекта.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво