Читај ми!

Тамара Вучић угостила Емине Еродоган

Супруга председника Србије Тамара Вучић угостила је у Београду супругу турског председника Емине Ердоган, са којом је присуствовала промоцији српског превода књиге "Турска кухиња са вековним рецептима". Претходно су обишле Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској.

Тамара Вучић и Емине Ердоган посетиле су турски Институт "Јунус Емре", где је одржана промоција књиге, и поручиле да је културу једног народа најбоље упознати кроз национална јела.

Писање књиге "Турска кухиња са вековним рецептима" иницирала је управо супруга турског председника, а у њеном настајању учествовали су најпознатији турски шефови кухиња.

Супруга председника Србије, Тамара Вучић, истакла је везу у култури и кухињи два народа и поручила да управо гастрономија зближава људе.

"Онај ко буде имао прилику да прочита овај кувар и да се упусти у пловидбу турском гастрономијом, моћи ће да се увери у то колико су нам кухиње сличне, а парадоксално, и различите када је реч о састојцима", поручила је Вучићева.

Говорећи о пријатељству и вези између Србије и Турске, подсетила је и на то колико истих речи користимо, посебно из области гастрономије, али и колико је снажно пријатељство двеју земаља.

"Желим да се са пријатељском Турском што ближе упознамо. Захваљујући Вама, драга Емине, осведоченом пријатељу српског народа, најбољи сведоци ових мојих речи су Институт за мајку и дете 'Др Вукан Чупић', Дом за незбринуту децу 'Драгутин Филиповић Јуса' и Матерински дом у Звечанској. И баш као што се поздравља на бајрамској софи 'Бујрум' – добродошли, живело српско-турско пријатељство", поручила је Тамара Вучић.

Емине Ердоган је рекла да је радосна због тога што се налази у Београду, где, како каже, осећа љубав Срба према турском народу.

"Задовољство ми је да промоцију ове књиге у Београду представим управо са супругом председника Србије. Наша основна потреба је да се хранимо, а у Туској је сто за јело посебно место које делимо само са породицом и пријатељима. Срби су наши пријатељи и где год да дођете у Турску, чак и ако не познајете људе, а закуцате им на врата – нећете остати гладни", истакла је прва дама Турске.

Емине Ердоган је нагласила да два народа имају много заједничког, пре свега због заједничке историје, што је управо и довело до јаког пријатељства које две земље данас негују.

"Веома сам била срећна када сам сазнала да у Србији влада велико интересовање за Турском и нашим језиком. У српском језику користи се око 8.000 речи које су турског порекла. Од 2015. до данас, на Институту 'Јунус Емре' у Београду, више од 3.000 људи похађало је наставу турског језика. Интересовање народа две земље је обострано", поручила је Ердоганова.

Директор Института Шереф Етеш пожелео је добродошлицу гошћама и уручио им пригодне поклоне.

Претходно, Тамара Вучић и Емине Ердоган су обишле Центар за заштиту одојчади, деце и омладине у Звечанској, где су, са министарком за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Даријом Кисић и представницима Турске агенције за развој (ТИКА) обишли Матерински дом, који је изграђен уз помоћ средстава те развојне агенције, а поделиле су и поклоне деци и мајкама.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво