Читај ми!

Како да добијемо квалификовану радну снагу која недостаје привреди

Учење кроз рад - мото је пројекта дуалног образовања који је за пет година примене, прошло 8.000 ученика у 65 образовних профила, речено је на конференцији Дуално средње стручно образовање и обука у Србији. Пројекат је помогла Аустријска развојна агенција са 1,8 милиона евра, са циљем да добијемо квалификовану и стручну радну снагу која недостаје привреди.

Трговачка школа у Београду 2016. године почела је да ради у систему дуалног образовања за струку трговац, трећи степен, са четири компаније. Данас сарађује са њих 11, а трговински ланац козметичких производа један је од њихових првих партнера.

"Ми имамо компаније, довољан број компанија да распоредимо сву децу у дуално образовање али немамо довољан број ученика и сада смо на овом месту да на неки начин нађемо решење и да заинтересујемо родитеље односно ученике основних школа да уписују трогодишњи смер - трговац", наводи Мира Лекић, директорка Трговачке школе у Београду

Мира Глушац, регионални менаџер комапније "ДМ" наводи да сваке године уписују одређени број ученика који по завршетку добијају код нас посао и на томе ће, како каже, радити и у будућности.

Крајем 2017. године Влада је усвојила Закон о дуалном образовању, а примену првог пројекта помогла је практично и финансијски Аустрија. Потпредседник Аустријске привредне коморе, сматра тај начин школовања одличним, о чему сведочи податак да је и сам инструктор за више од 70 ученика у сопственом предузећу.

"Предност дуалног система је у томе што ми од предузећа добијамо повратну информацију које су квалификације потребне, које знање и способности треба да имају њихови квалификовани радници и да то искористимо у процесу школовања кадрова", каже Филип Гади, потпредседник Привредне коморе Аустрије.

Недостатак и одлив квалитетних кадрова јесте глобални проблем који се решава само сталним образовањем нових стручних радника, кажу у Привредној комори Србије.

"У наредном периоду нам се укључује и Швајцарска организација за развој и финансирање и управо ће заједно са Привредном комором србије, Владом Србије и Привредном комором Аустрије и Заводом за унапређење образовања и васпитања да ради на даљој фази овога пројекта", наводи Михаило Весовић, директор аналитике Привредне коморе Србије.

Већина ученика који су завршили дуално образовање већ је пронашла посао, а четвртина њих ради у фирмама где су били на пракси. Три хиљаде средњошколаца у Србији образује се у дуалном систему, који од прошле године улази и у наше високо школство.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво