Читај ми!

Слика Влаха Буковца биће враћена Србији после три деценије

Слика познатог сликара Влаха Буковца "Благовештенски сабор 1861. године", која је украдена 1993. из дворца Дунђерски биће враћена Србији.

Слика која представља културно благо од непроцењивог значаја за Србију у Цириху је предата представницима Тужилаштва за организовани криминал и Музеја Војводине, након чега ће бити транспортована у Србију.

Припадници СБПОK-а Министарства унутрашњих послова Србије и Тужилаштва за организовани криминал, у сарадњи са швајцарском полицијом и тужилаштвом су, у августу 2021. године, разбили четворочлану организовану криминалну групу, чијег је организатора С. Г. у Цириху ухапсила стране швајцарска полиција, а његовом хапшењу присуствовали су припадници СБПОK-а МУП-а Србије.

Претресом стана С. Г. пронађена је предметна слика.

Такође, у Цириху је ухапшен још један члан ове организоване криминалне групе, док су друга два члана припадници СБПОK-а ухапсили у Београду. 

Након успешне међународне сарадње српске и швајцарске полиције и тужилаштава, наведена слика, која представља културно благо од непроцењивог значаја за Србију, данас је у Цириху предата представницима Тужилаштва за организовани криминал и Музеја Војводине.

Враћање дела Буковца доказ очувања културног наслеђа 

Министарка културе и информисања Маја Гојковић каже да је то показатељ опредељености Србије за заштиту и очување културног наслеђа, као и упорности и истрајности да се украдена дела пронађу и врате тамо где припадају.

"За овим делом се дуго није трагало, тачније до пре око годину и по дана, а читава акција је држана у тајности пошто је реч о вештим људима који дуги низ година тргују уметнинама. Тужилаштво за организовани криминал је у сарадњи са припадницима Службе за борбу против организованог криминала, швајцарским тужилаштвом и полицијом одрадило одличан посао и напокон ће се Благовештенски сабор 1861. године Влаха Буковца наћи у музеју из ког је нестао пре скоро 30 година", каже Гојковић.

Слика Благовештенски сабор биће транспортована у Србију, у Музеј Војводине.

Новчана вредност ове слике процењује се између 600.000 и 1.000.000 евра.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво