Читај ми!

Пресуда Горану Папићу 23. августа

Главни претрес на суђењу бившем заменику начелника Службе за борбу против организованог криминала Горану Папићу, у вези са враћањем заплењеног блиндираног БМВ-а Марку Миљковићу завршен је данас, а изрицање пресуде заказано за 23. август.

Посебно одељење за сузбијање корупције Вишег јавног тужилаштва у Београду предложило је Вишем суду у Београду да Горана Папића осуди на најмање четири године затвора, док је адвокат окривљеног, Бранислав Тапушковић затражио ослобађајућу пресуду.

Папић је оптужен да је у априлу 2020. године ургирао да се истог дана врати заплењено блиндирано возило Марку Миљковићу, сада оптуженом за организовани криминал и низ тешких кривичних дела.

Тужилаштво је такође предложило да суд Папићу изрекне и меру безбедности забране вршења позива, делатности и дужности у трајању од 10 година.

Оптужним предлогом Папић се терети за тежи облик кривичног дела трговина утицајем за које је запрећена казна затвора од једне до осам година.

Шта каже одбрана 

Бранилац Бранислав Тапушковић је навео да је окривљени Горан Папић поступао у оквиру својих овлашћења дајаући (једино) налог да се брзо и професионално заврше службене радње са Марком Миљковићем, а за кога је министар Стефановић знао да ће доћи у полицију.

Посебно је истакао да сведоци Марић и Јовановић "нису били добро примпремељени за давање исказа од Службе унутрашње контроле", па су се зато њихови наводи разликовали у погледу садржине разговора Марића и окривљеног Папића, а који се чуо преко спикерфона.

Тужилаштво се позива на веродостојност сведоа Дејана Ковачевића који је управо смењен са последње функције, рекао је адвокат и оценио да су врло необични и несхватљиви наводи сведока Стефановића који је пред судом тражио да иде на полиграф, а како би се тиме проверила инстинитост његових навода у вези са Миљковићем.

Бранилац Папића је посебно истакао да је и сведок Мунижаба у разговору са Папићем навео кључну реченицу за одбрану, за постојање овог кривичног дела, а то је да би возило вратили Миљковићу и без разговора са Папићем.

"Окривљени ни на који начин није мого да да наредбу везано за враћање блиндираног возила Миљковићу, а утврђено је ко је то наредио, те стога нема одговорности Папића у конкретном случају, али очигледно је да се овде није повело питање о одговорности оних који командују", рекао је Тапушковић који је оценио да су уочене многе аномалије током поступка.

Сведок Дејан Ковачевић је спорио да му је окривљени поменуо министра Стефановића, а сведок Мунижаба је врло децидно изјавио да је возило враћено управо зато што му је сведок Зоран Ковачевић рекао да је возило као и лице чисто и да је то утицало на његову одлуку да се возило врати.

Управо ако је то како су навели сведоци било чисто, постављам питање зашто би Папић био одговоран за било шта, рекао је адвокат.

Везано за поступања у акцији која се односила на блиндирана возила уопште и сведок Станић као и сведок Ребић потпврдили су да су сви били упознати, а ако је то било тако, нејасно је како тадашњи мистистар полиције није био упознат.

Додао је и да је неколико сведока навело реч одзого, (да је инструкција о враћању аутомбила дошла одозго), а да је сведок објаснио да је то наређене потекло од њима надређеног Мунижабе, да нико није поменуо министра Стефановића да је наредба потекла од њега. Такође је нагласио да је посебно индикативно то што тужилац није био укључен у враћање возила, а који је једини то могао.

Јасно је као дан да Папић мора да буде употребљен да се заврши прича о блинидираним аутомобилима да нико други не одоговра ни они који су за то одговорни", рекао је адвокат.

"Коначно предлажем ослобађајућу пресуду за окривљеног и на крају ћу употребити афоризам Бране Црнчевића - волите мале људе и играјте се њима'", рекао је Тапушковић истичући да га суђење управо подсећа на тај афоризам.

Додао је да је Папић био некада један од њајбољих припадника МУП-а.

Још један оптужни предлог против Папића

Иначе, против Папића је недавно Посебно одељење за сузбијање корупције поднело суду још један оптужни предлог којим га терети за кривично дело трговина утицајем.

Тим оптужним предлогом Папић, као и Бранислав Пандур се терете да су у ноћи између 11. и 12. септембра 2020. године, као старешине у Служби за борбу против организованог криминла (СБПОК) МУП-а Србије, искоришћавањем својих службених положаја, спречили хапшење и процесуирање припадника криминалне групе Н.К.

По том оптужном акту почетак суђење им је заказан за 8. новембар.

Током суђења, које се тиче Миљковићевог блиндираног возила, Папић је негирао оптужбе, тврдећи да му је тадашњи министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, рекао да разговор са Миљковићем у просторијама СБПОК-а буде кратак и без непотребног задржавања.

Папићеве тврдње Стефановић је на претходном рочишту оспоравао наводећи да га није позвао и издао такво наређење.

Папић је био ухапшен 9. марта 2021. године, а притвор му је укинут 29. априла исте године и сада се брани са слободе.

Миљковић је заједно са Вељком Беливуком оптужен да је организатор криминалне групе која се сумњичи за злочиначко удруживање, седам тешких убистава, препродају дроге, држање и ношење оружја, отмицу и силовање.

Од фебруара 2021. године и он и Беливук су у притвору.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво