Читај ми!

Како да изаберете дадиљу и да ли је безбедније ангажовати их преко агенције

Случај дадиље из Крушевца која је покушала да украде бебу од 40 дана и бившем партнеру рекла да је то њихово дете, покренуо је у јавности расправу не само о томе колико је безбедно било коме поверити дете на чување, већ и колико је законом регулисано ко може да се бави тим послом, које провере пролази и ко за њега гарантује.

Нема закона, процедуре и критеријума по којима агенције бирају дадиље.

"Свака девојка долази, учлањује се у то удружење и у обавези је да има потврду да није осуђивана, свој си-ви, препоруке из неке породице, и ако нема неког искуства, мора да има препоруке са факултета или од некога запосленог где је претходно радила, тако да су то неке основне ствари, а по потреби радимо и лекарско уверење", кажe Тијана Пљакић из агенције "Бејбиситинг".

После тога, све је на родитељима; они процењују да ли ће баш та дадиља чувати њихово дете.

"Избор особе која ће чувати дете је врло комплексна ствар, као и сваки избор, и почива на међуљудском контакту, ако то у вама буди осећај стабилности и сигурности, врло вероватно да ће то тако бити и са вашим дететом", наводи психолог Радмила Вулић Бојовић.

И управо је у томе проблем за упућене. Сматрају да не може сва одговорност да буде само на родитељима.

"Индивидуално чување деце не постоји као делатност. Ви можете да отворите приватне јасле или вртић и ту онда улазите у неки систем, постоје процедуре, имате законе, имате шифру делатности, уколико се акредитујете код министарства, те особе пролазе одређену процену, зна се који је степен стручности потребан, које су квалификације итд. За индивидуално чување деце то не постоји", истиче Драгана Соћанин, из Удружења "Родитељ". 

Родитељи сматрају да то мора да се мења, да би држава требало да буде трећи родитељ и помогне им да ускладе рад и родитељство. Ту стратегије и једнократне уплате проблеме не решавају.

"Имамо пуно самохраних родитеља, једнородитељских породица, родитеља са више деце, родитељи раде у сменама - прва, друга и трећа смена, ми немамо сада ниједну услугу која омогућава да се дете чува у другој или трећој смени", истиче Драгана Соћанин.

Шта би држава могла да уради и олакша родитељима у Министарству за бригу о породици и демографији нисмо сазнали - нису били у могућности да нам обезбеде саговорника.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво