Читај ми!

Породична предузећа у замаху на северу Косова и Метохије

Већина српског становништва на северу Косова и Метохије живи у руралним подручјима, а захваљујући помоћи државе многи су ушли у предузетничке воде - од винарства до пекарске производње.

На четири хектара, породица Јевремовић у селу Трикосе засадила је боровницу. Рађа увелико. Најновија технологија инсталирана је на плантажи - од заштите од града до освежавања ваздуха током врелих дана.

Почели су 2018 године. Готово свих 13 чланова ове породице ангажовано је на пословима узгајања боровнице. Због компликованих административних услова, боровница из Трикоса још не може у инострантсво.

"Тренутно боровница завршава на овим нашим просторима, због компликованог извоза. Боровница се извози свежа и да бисмо је извезли треба нам пар дана. Знамо какве су гужве на прелазима. Роба иде на терминал на јужној страни и док се то заврши прође тих пар дана где она већ мора да буде на трпези купаца", истиче узгајивач боровнице Александар Јевремовић.

У породици Трбољевац у селу Кутње, запошљавају више чланова у производњи хлеба и пецива од хељде.

"Наша пекара производи хељдине производе без икаквих адитива, без појачивача укуса и боја. Производимо осам хељдиних производа - хлебова, пита, коре... Производимо и белу линију производа, лисната теста јер машинама и опремом коју смо добили проширили смо асортиман", каже Даница Трбољевац.

Бизнис уз помоћ државе Србије и Канцеларије за КиМ

Породице Трбољевац, Јевремовић и друге кажу да не би било могуће покренути бизнис без помоћи државе Србије, односно Канцеларије за КиМ.

У општини Лепосавић су 163 корисника добила помоћ у пољопривредној или привредној делатности.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић каже да је кроз посебне конкурсе Владе Србије, односно Канцеларије за Косово и Метохију, ове и претходне године за територију општине Лепосавић издвојено око 180 милиона динара за породични бизнис и развој малих и средњих предузећа.

"Много нам је важно и значајно да на тај начин помогнемо опстанак нашег народа на КиМ и да градимо будућност, мир и стабилност. Посебно бих истакао да се личном иницијативом председника Александра Вучића, сада издваја највише новца за простор КиМ", истиче Петковић.

Обећава да ће са оваквим пројектима бити настављено, јер преко 80 одсто српског становништва на КиМ живи у руралном подручју.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво