Читај ми!

Када нема посла ту је Јутјуб канал – Дејан, Аца и Димитрије у борби за права особа са инвалидитетом

Након што је завршио школу "Милан Петровић" за образовање особа са сметњама у развоју, Дејан годинама покушава да пронађе било какав посао. Због тога је са два другара из школе покренуо Јутјуб канал у жељи да прикаже искуства особа са инвалидитетом, како би победили предрасуде са којима су суочени.

Јутјуб страница "Студио ДАД", скраћено од Дејан, Аца, Димитрије, њихов је начин борбе за права особа са инвалидитетом. У школи су научили да снимају и монтирају, а сада те вештине користе не би ли показали и другима да ограничења не постоје.

"Сматрам да особама са инвалидитетом треба да се пружи пут, знање и умеће и да предузетници треба да приме особе са инвалидитетом, да им пруже прилику", каже Дејан Кордин, Студио ДАД.

У тој мисији подржава га отац Велимир, који је сигуран да би се Дејан показао као одличан радник уколико би му пружили шансу.

"Покушавао је и у разним бутицима, продавницама и другим предузећима... Одговори су обично били да ће бити обавештен, међутим од тога не буде ништа", додаје Велимир Кордин.

Према подацима националне службе за запошљавање, 1.179 особа са инвалидитетом је на евиденцији филијале Нови Сад.

"Око осамдесет одсто њих је дугорочно незапослено, на посао чекају великим делом преко годину дана. И оно што је у свим стратешким документима препознато јесте да су особе са инвалидитетом једна од најрањивијих категорија на тржишту рада", наводи Ђурђина Мачак, Национална служба за запошљавање.

За послодавце који ипак запосле Дејана или неку другу особу из ове категорије, на распологању су програми рефундације зарада, подршка за прилогађавање радног места и пружање стручне асистенције особама са инвалидитетом.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво