Читај ми!

Хитан позив за дом здравља - ко има право на кућно лечење

При домовима здравља постоје патронажне службе и службе кућног лечења. Др Светлана Мићић из Дома здравља Савски венац рекла је за РТС да у случају старије популације, теже покретне и непокретне, која у датом тренутку не може да изађе из стана и дође до дома здравља, излази екипа на терен, прегледа пацијента пропише терапију и све што треба од дијагностичких процедура.

Вероватно је свако од нас био у ситуацији да мора да позове службу хитне помоћи.

Поред завода за хитну медицинску помоћ, који би требало да нам у сваком тренутку када нам је неопходна хитна медицинска помоћ - и помогну, при домовима здравља постоје патронажне службе, и службе кућног лечења.

Др Светлана Мићић из Дома здравља Савски венац рекла је за РТС да у тој установи, у оквору службе опште медицне, постоји служба кућног лечења и неодложне помоћи, лекар и сестра излазе по позиву пацијената када је у питању неодложна помоћ.

"То значи да ако имамо старију популацију, теже покретну и непокретну, која у датом тренутку не може да изађе из стана и дође до дома здравља, излази екипа на терен, прегледа пацијента пропише терапију и све што треба од дијагностичких процедура, јер дом здравља има и лабораторијску услугу на терену", појаснила је Мићићева.

Уколико је потребан транспорт, односно хоспитализација екипа позива службу Градског завода хитне медицинске помоћи или даје налог за кола хитне помоћи уколико није неопходна пратња за самог пацијента, рекла је Мићићева.

"Код кућног лечења је мало другачија патологија, ради се о старијој популацији и постоперативним стањима, људи који излазе из болнице, термоиналне фазе карцинома, када екипе дају симптоматску терапију, ту су и хронични пацијенти - хронични бронхитис и астма која захтева терапију у кућним условима", каже она.

Наша служба ради свки дан као и дом здравља од 7 до 20 и викендом постоје дежурне екипе, додала је Мићићева.

Лекар на кућном лечењу планира посете и обилази те пацијенте или се јава родбина од пацијента који је изашао из болнице - неопходан је наставак лечења.

Што се тиче неодложне помоћи по позиву, лекар прими позив, добија анамнестичке податке и у року од два ста дужна је екипа да изађе на терен.

Др Мићић каже да се ради тријажа телефоном и дају се савети пацијентима.

Уколико се стање не поправља могу нас позвати кроз одређени период или у току дана или следећег дана, појашњава Мићићева.

Говорећи о томе има ли их довољно, каже да је мањак људи иначе због ситуације са кроном, али углавном постижуо да пруже помоћ.

Када се сумња на ковид као и у ове две и по године, у тим ситуаицијама екипа излази, облачи се комплетна лична заштитна опрема пре уласка у стан, са маском, прегледа се пацијент, уради се антигенски тест, ако је негативан ради се пи-си-ар тест.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво