Читај ми!

Пуцање у ваздух није безазлено, јер метак мора негде да падне - ваздушну пушку може набавити било ко

Две девојке су у суботу повређене хицем из ваздушне пушке у београдском насељу „Војвода Влаховић”. И пре неколико месеци, могла су да страдају деца у школском дворишту. Пре три године мистериозни стрелац неколико дана је гађао људе на пешачком прелазу у Сарајевској улици. Ове пушке продају се чак и преко интернета. Без провере, може их набавити било ко.

Ватрено или ваздушно, свако оружје је опасно и ниједно није за игру. Стручњаци кажу да је најважнија едукација и да треба поштовати три златна правила – у сваком моменту се мора знати да ли је пушка пуна или празна, увек мора бити усмерена у безбедном правцу и опрезно са прстом на окидачу.

Безбедан правац је онај који гарантује да неће бити последица уколико се деси неконтролисано, нехотично, нежељено опаљења, објашњава Предраг Пантић из стрељачког клуба:

"Значи, немојте окретати према људима, према животињама, према тврдим предметима од којих ће се пројектил одбити и тако одбијен, деформисан, рикошетиран прави много теже последице на живи организам него директни прострелни погодак."

Пре неколико дана непозната особа је на Звездари пуцала из пиштоља у ваздух, а затим побегла. Срећом, нико није повређен.

"Максималан домет, рецимо код пиштоља и револвера, ето то је најчешће оружје, креће се од хиљаду до две хиљаде метара, што се постиже под неким углом од 35 степени. Али ако опалите у ваздух горе, ту ће пасти на неких десетак, сто метара од вас. Значи, мора негде да падне", објашњава Пантић.

За ваздушно оружје потребна само лична карта

Некада је за свако оружје била потребна дозвола. Сада се ваздушно, које је подељено у две категорије, може купити само уз личну карту. Ипак, сви подаци из продавница достављају се МУП-у, тако да је у сваком моменту власник познат.

"Није потребна никаква дозвола надлежног органа, само лична карта. Продаје се пунолетним лицима и што се тиче Д категорије, ми водимо евиденцију која се предаје после у МУП, а што се тиче Ц категорије – лична карта, ми овде издајемо потврду, рачун и са тим иде у матични МУП и пријављује оружје у року од осам дана", кажу у продавници оружја "Снајпер".

Ватрено оружје не стоји у излозима продавница, већ у сефу. Може се купити само уз оружни лист и само оно за које је добијена дозвола. Слично је и са мецима.

"Што се тиче власника који имају оружни лист за ватрено оружје, могу куповати муницију само за оружје које поседују, калибар на оружном листу, не може купити ниједан други калибар. Што се тиче ваздушног оружја, то се купује без икаквог одобрења", наводе у "Снајперу".

Већина клубова и стрељана практикује обуку за нове кориснике. Међутим, некада смо имали више од хиљаду клубова, а сад их у целој земљи има педесетак.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво