Читај ми!

Протест пољопривредника у више градова; Недимовић обећао низ мера, ратари траже писане гаранције

Ратари незадовољни откупном ценом сунцокрета, али и забраном извоза, протестују у више градова у Србији. Трактори блокирали једну траку Булевара Михајла Пупина у центру Новог Сада. Протестне вожње у Панчеву и Пожаревцу. Министар Бранислав Недимовић и његови сарадници разговарали са пољопривредницима. Недимовић рекао да ће гориво моћи да сипају два пута дневно уз посебне картице и обећао састанак у Влади Србије за два дана, али су ратари наставили да блокирају саобраћај.

Десетак трактора, нешто после 13 часова, блокирало је једну траку Булевара Михајла Пупина, код зграде Покрајинске владе у центру Новог Сада, у оквиру блокада које чланови Удружења "Иницијатива за опстанак пољопривредника Србије" организују у више градова.

Пољопривредници из појединих места са територије Панчева и Ковачице протестовали су у Панчеву, између 12 и 14 часова.

Близу стотину трактора возило је споредним улицама кроз град, од јабучког до београдског пута и назад, у пратњи полиције. Они су незадовољни откупном ценом сунцокрета, али и целокупном ситуацијом.

Један од главних захтева је укидање забране извоза.

"Први захтев је укидање свих забрана извоза житарица, уљарица и одређивање минималне цене пшенице, коју смо већ овршили и предали. Други захтев је укидање цене акциза за нафту", каже Мартин Ђуричак, пољопривредник из Падине.

Протестна вожња удружења пољопривредника "Стиг" кренула је из Братинца код Пожаревца нешто после девет часова, а пољопривредници су тракторима прошли кроз центар града и привремено блокирали саобраћај близу моста на Великој Морави.

Потпредседник "Стига" Милан Марковић каже да је протест организован како би се указало на, како је рекао, изузетно ниску откупну цену сунцокрета.

"Она је сада 55 динара, а лане је са троструко мањим улагањима била 62 динара. Министарство пољопривреде нам је понудило 62 динара по килограму, што смо ми у четвртак на састанку одбили и зато смо данас овде", рекао је Марковић.

Истакао је да произвођачи траже 700 евра по тони, односно око 90 динара по килограму зрна сунцокрета.

Министар обећао мере, ратари траже "црно на бело" 

У Нови Сад је дошао министар пољопривреде Бранислав Недимовић, који је у разговору са пољопривредницима обећао низ мера, али они чекају писане гаранције да се разиђу, преноси портал 021.

Недимовић је, између осталог, обећао пољопривредницима састанак са премијерком Аном Брнабић у наредних 48 сати и навео да ће се разговарати о јесењој сетви и ценама.

Такође, у наредних 60 сати требало би да буде донето решење о олакшицама за гориво.

Недимовић је навео и да ће разговарати са покрајинским премијером Игором Мировићем о наводњавању, јер је то у надлежности Покрајине. Додао је да ће Републички хидрометеоролошки завод поднети извештај о суши, па ће се на основу тога донети мере.

Како преноси новосадски портал, министар је поручио и да је забрана на извоз морала да се уведе и да је чим су се стекле могућности она укинута. 

"Ако је пала цена због одлука Владе, како је онда у окружењу где није било тих забрана иста ситуација", питао је Недимовић.

Додао је и да постоји могућност да се радна група прошири како би се овај проблем решио. 

Окупљени пољопривредници поручили су да се не померају док не добију гаранцију "црно на бело" да ће сва та обећања бити испуњена. Пољопривредници су министра питали да ли је очекивао да се они разиђу на основу таквих обећања.

"Као да радите предизборну кампању. Нама треба конкретно нешто да нам кажете", рекли су ратари министру.

Претходно је Министарство пољопривреде позвало представнике пољопривредних удружења из Пожаревца, Панчева и Србобрана на разговор са представницима министарства о свим изнетим темама.

"На састанцима у Новом Саду, Панчеву и Пожаревцу договорени су наредни кораци за решавање проблема апострофираних у разговору министра и пољопривредника, док ће сва додатна питања бити размотрена на састанку у Влади Србије, који ће бити одржан у наредних 48 сати", кажу у Министарству за Танјуг.

Председник Покрајинске владе Игор Мировић апеловао је на пољопривреднике да деблокирају јавне путеве и улице и да наставе разговор са представницима Владе Србије. 

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво