Читај ми!

УВ индикатори постављени у неким школама, да ли ученици знају да их користе

Лети, уз временску прогнозу, увек пратимо и колико је УВ зрачење. Многе школе добиле су специјалне мераче УВ зрачења. Знају ли деца чему служе ти мерачи и зашто је УВ зрачење опасно? Шта када засветли лампица, да ли је то сигнал да се не иде у двориште на велики одмор, да морају да се заштите и како?

Склони се, заштити се, безбедно је – захваљујући УВ индикатору, ђаци Основне школе "Лаза Костић"на Новом Београду у сваком тренутку знају колики је индекс УВ зрачења. Кад засветли једна од три лампице, за њих је то знак.

"Значи ми да знам како да се понашам по сунцу, да знам кад је вруће, да треба да ставим неку капу, да се мажем кремом и да не изгорим пре свега", рекао је Стефан Траљић, ученик ОШ "Лаза Костић".

Милош Ђeрдинов, ученик ОШ "Лаза Костић" каже да УВ индикатор изгледа као семафор и да се на основу њега зна када може на сунце а кад не.

"Сензор, односно индикатор зрачења, количине зрачења се налази на врху зграде, а сам семафор смо поставили у централном холу школе, где је највећа фреквентност ученика, где се они највише и друже и где је највећа могућност да се информишу о самом зрачењу, количини зрачења", објаснила је Дубравка Томић, директорка ОШ "Лаза Костић".

Када на индикатору засветли црвена лампица значи да је УВ индекс највиши и да дечја кожа може да изгори за мање од пет минута.

"То је нама већ знак да останемо у затвореном простору, то и ученици знају, евентуално ако је завршена настава се што пре упуте ка кућама, односно да носе заштитну опрему", напоменула је Томићева.

Црвенило, пеге, флеке, само су неке од последица излагања сунцу. Понекад последице могу да буду много озбиљније – рак коже.

"Негде до пубертета треба јако водити рачуна о томе да се на сунцу не изгори. Значи они који до пубертета, четири до пет пута изгоре сунцу они имају могућност да у зрелој доби добију неки од малигнитета коже или да имају неки од тежих последица излагања сунцу", напоменуо је др Александар Адамовић, директор Градског завода за кожне и венеричне болести.

Искуство показује да је од 10 до 17 часова индекс УВ зрачења најјачи, зато је важно заштитити кожу. Одговарајућа гардероба, заштитни фактор, шешир или качкет, све ће помоћи. Ове индикаторе за сада имају 52 школе у Србији, а идеја кампање "Заштита за све" је да их добију – баш све. Јер кожа је орган који све памти, упозоравају дерматолози.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво