Читај ми!

Ускоро реконструкција Централне куле Старог сајмишта, симбола и сјаја и ужаса

Наредних дана Централна кула Старог сајмишта биће уклоњена да би се урадила реконструкција према оригиналном пројекту.

Централна кула је један од неколико сачуваних аутентичних објеката првог београдског сајамског комплекса.

Торањ Централне куле је у изузетно лошем стању и мораће да буде у потпуности уклоњен, а пројектом је планирано да буде изграђен нови који ће бити веран оригиналу, с тим што ће имати панорамски лифт.

"Кула је од почетка, откад је саграђена за Београдски сајам, заузимала централно место и постала иконичка слика предратног сјајног београдског сајма. Исто тако, у време када је ту био логор, кула је слика ужаса који су се догађали. И данас, када обнављамо сећање на логор, она је опет та иконичка слика нашег обнављања сећања", каже Кринка Видаковић Петров, в. д. директора Меморијалног центра "Старо сајмиште".

Прва спомен-плоча посвећена жртвама логора постављена је тек на тридесетогодишњицу ослобођења Београда.

Под називом "Старо сајмиште – Логор Гестапоа" читав простор са очуваним павиљонима је проглашен за културно добро 1987. године. За протекле три и по деценије пројекат је неколико пута покретан, али се није далеко одмакло.

"Пошто није постојала једна јасна стратегија развоја простора, данас имамо комплексну ситуацију што се тиче имовинскоправних односа, не само питања земљишта, већ и објеката. Такође имамо и ситуацију са наменом тих објеката који нису адекватни ономе што тај простор јесте и треба да представља", истиче помоћница министра културе Данијела Ванушић.

Прва фаза реконструкције планирана је до краја ове, а завршетак радова следеће године. Када буде обновљена, Централна кула ће бити главни изложбени и едукативни простор Меморијалног центра "Старо сајмиште".

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво