Читај ми!

Чија је све одговорност за смештај старих и болесних у илегалне домове

Вест о илегалном дому за старе у Крњачи, у којем наводно кориснике муче глађу, малтретирају, злостављају, покренула је бројна питања – од тога како је могуће да дом ради без лиценце три године, до тога колика је одговорност и сродника када своје родитеље или рођаке смештају у њих. Биљана Зекавица из Инспекције социјалне заштите Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, рекла је за РТС да очекују од суда решење о уласку у дом у Крњачи ради инспекцијског надзора, када ће коначно моћи да утврде колико има корисника и какав је квалитет заштите.

Тужилаштво ће утврдити да ли постоје елементи кривичног дела у случају рада илегалног дома за стара лица "Ројал" у Крњачи. Позвало је све запослене и некадашње кориснике и људе који имају нека сазнања или неко лоше искуство у вези с тим домом да то пријаве Полицијској станици Палилула.

Биљана Зекавица истиче да, иако је у питању илегални дом, он  је у складу с прописима по којима поступа Инспекција социјалне заштите, нерегистрован субјекат који без дозволе надлежног органа, односно Министарства за рад, борачка и социјална питања пружа услугу.

Рекла је да је Министарство поступило у том случају по наводу у медијима. О спречености инспекције при изласку на терен обавештени су надлежни истражни органи и очекују од суда решење о уласку у Дом у Крњачи ради инспекцијског надзора.

Тада ће каже, коначно моћи да утврде колико има корисника и какав је квалитет заштите. 

"Министарство за рад односно инспекција социјалне заштите поступа по свакој пријави. У овом  случају није било представки ни од стране запослених, ни од корисника. Била је представка о питању рекламирања и на пријављивање запослених. Конкретно, у пријави се наводи да је од пет запослених, само двоје пријављено на регуларан начин", навела је Зекавица.

Ко одлучује о корисницима у спорним ситуацијама 

Објаснила је да када се дешавају овакве ситуације, корисници који су у стању да искажу своју вољу одлучују сами да ли ће изабрати неки други дом или вратити кући. Такође, о томе одлучују сродници који су старатељи својим родитељима који су на смештају.

За оне који који немају породицу обавештава се Центар за социјални рад како би их даље збринуо.

Зекавица претпоставља да према наводима бивших запослених у илегалном дому у Крњачи, још увек има корисника, али да ће се то утврдити приликом инспекцијског надзора.

Наводи да је од почетка лиценцирања домова, 2016. године, издато укупно 779 лиценци, од којих чак 362 за приватне домове.

Мора постојати испуњеност услова током трајања лиценце

"Испуњеност услова, која је императив за добијање лиценце, јесте да буду присутни у целокупном трајању времена лиценце. Врло често се деси да инспекција утврди да постоје одређена одступања од услова. Крајња мера је одузимање лиценце", наводи она.

До сада су одузете две лиценце, а суспендовано пет. Издате су и три забране рада лиценцираним пружаоцима услуга.

Није тајна да постоје нелегални домови, али им није лако ући у траг. Често се дешава да и када инспекција затвори такав дом, власници га отворе на новој локацији и наставе да раде.

Зекавица је нагласила да је, без обзира што Министарство у свом саставу има две битне инспекције, потребна и сарадња с другим инспекцијама и са правосудним и истражним органима.

Између осталог поставља се и питање, где је одговорност деце и сродника, који своје родитеље или рођаке који их смештају у такве непроверене домове и још се деси да их забораве. 

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво