Читај ми!

И даље потребни даваоци А+ и О+ крвне групе, где се све може дати крв

Резерве крви су смањене како због годишњих одмора, тако и због високих температура. Ипак, ситуација је нешто боља него претходне недеље, захваљујући даваоцима који су се одазвали апелима. И даље су, међутим, хитно потребне А+, О+ и све негативне крвне групе.

Ивана Родић из Института за трансфузију крви каже да је 1.500 давалаца дало крв претходне недеље, али да је потребно неколико недеља да имамо већи број давалаца да би се ситуација стабилизовала.

Тренутно смо на једнодневним резервама, каже Родићева и упозорава да је ово период године када се бележи већи број саобраћајних несрећа које могу захтевати већи број јединица крви.

И даље највише недостају А+, О+ и све негативне крвне групе. 

Крв је могуће дати у Институту за трансфузију (7-19 часова) или код мобилних екипа на терену.

На терену су, наиме, четири мобилне екипе, код којих давање крви почиње од 9 часова: У Црвеном крсту у Пожаревцу, на градском тргу у Смедереву, у Културном центру у Сопоту и испред Градске општине Звездара.

Ивана Родић подсећа да је у току летња кампања којом се градови и општине такмиче у хуманости, односно броју давалаца. надметање градова и општина и вајбер група, фб и инстаграм комуникација са даваоцима

Давалац крви може бити свака здрава, одрасла особа, старости од 18 до 65 година, код које се лекарским прегледом и провером крвне слике, односно нивоа хемоглобина, утврди да давање крви неће угрозити ни њу, нити особу којој би се та крв применила.

Интервал између давања крви је три месеца (12 недеља) за мушкарце и четири месеца (16 недеља) за жене. Давалац мора да има више од 50 килограма.

Институт за трансфузију има и своју вајбер групу преко које комуницира са даваоцима, а информације се могу потрежити на сајту Института, као и Инстаграм профилу.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво