Читај ми!

Михајловић: Од почетка године убијено 20 жена, потребан централни регистар насилника

Председница Координационог тела за родну равноправност Зорана Михајловић, изјавила је да је од почетка године убијено 20 жена у породичном и партнерском насиљу и да је неопходна јача координација надлежних институција, као и успостављање јединственог регистра насилника.

Зорана Михајловић је истакла да је држава донела све важне законе, стратегије и акционе планове у тој области и да су жене данас охрабреније да насилнике пријаве.

"Насиље над женама је огроман друштвени проблем, од почетка године убијено је 20 жена, више од 350 њих у последних 12 година, то су страшни подаци. Оно што је неопходно је јача координација, да се утврди да ли је било пропуста у раду, али и више рада у превенцији насиља. И то је одговорност свих нас – државе и друштва у целини", нагласила је Михајловићева.

Подсетила је да је Координационо тело тражило и хитно формирање јединственог регистра насилника који би садржао све податке о учиниоцу свих облика насиља према женама, како би се ефикасније пратила примена законског и стратешког оквира.

Поздравила је и иницијативу министарке правде Маје Поповић и поверенице за равноправност Бранкице Јанковић да се измени Закон о кривичним санкцијама. 

Казала је да је важно да се пропише обавеза надлежних органа да, по службеној дужности у случајевима родно заснованог и породичног насиља, обавесте жртву о пуштању из затвора, као и иницијатива ка бољој координацији и раду надлежних институција и установа ради спречавања насиља у породици и заштите од насиља у породици.

"Ми смо иницирали и измене Кривичног законика и Закона о спречавању насиља у породици, по којима рани и дечји бракови морају да се третирају као облик трговине људима и насиља у породици. Све док иједна жена трпи насиље или је жртва породичног и партнерског насиља, наш посао није завршен", навела је председница Координационог тела за родну равноправност

Упозорила је да је статистика поражавајућа. Поручила је да уместо жена жртава насиља, уместо деце која су остала без мајки, а више од 400 њих је у последњих десет година остало сирочад,  бројимо насилнике који су прописно кажњени за злочине које су починили.

"Да нам се не понови да насилник изађе из затвора и убије жену. Али и да више радимо на превенцији, на едукацији младих да препознају шта је све насиље, на едукацији друштва да насиље није приватна ствар, да не окрећемо главу и да смо дужни да одреагујемо ако знамо да насиље постоји", закључила је Михајловићева. 

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво