Читај ми!

Живот у студентском дому се итекако исплати – за три оброка у мензи 266 динара

У четрнаест студентских домова у Београду смештено је десет и по хиљада академаца. Тренутно их је ту хиљаду и двеста. Капацитети ће се попунити до 20. августа када почиње испитни рок. Са новом академском годином стижу и нове цене у домовима, које су и даље далеко приступачније од оних за изнајмљивање соба током студија. А школовање ће бити скупље на пет факултета Универзитета у Београду.

Студенте све више интересује боравак у студентским домовима. Зато у Установи Студентски центар Београд програме, као и начин исхране, прилагођавају потребама младих.

"Буквално имам све у овом дому. Од спортских терена, спортске сале, теретане, вешераја у сваком дому, собе су екстра опремљене", каже студент ветерине Стефан Миловановић.

Директор ове установе  Горан Минић каже да имају и посебне апартмане за особе са инвалидитетом.

"У оквиру нашег дома 'Мика Митровић' се налазе посебни апартмани који су прилагођени за оне студенте који користе колица. Такође, у том дому се налази електронска учионица која је превасходно намењена слепим и слабовидим студентима", наводи Минић.

Напомиње да се константно усклађује јеловник са потребама корисника. "Ми смо у претходном периоду увели можда и десетак нових јела, али смо се трудили да задржимо и нека стара традиционална јела", напомиње Минић.

Од 1. октобра студенти ће месечно, у зависности од категорије дома, за собу издвајати између 1.500 и 2.790 динара. А за сва три оброка дневно, издвајаће 266 динара.

"Па ја сам и живела приватно. Живела сам у стану. Издвајала сма доста више, много више него сада, а квалитетом становања сам задовољнија овде", каже студенткиња Пољопривреднг факултета Драгана Тепавчевић. 

Студент проректор Универзитета у Београду Ана Грчић истиче да су цене приватних смештаја за студенте тренутно превисоке.

"Цене које су, да кажем, студентима доста привлачније, једноставније могу изаћи на крај са својим буџетима у односу на цене приватних смештаја у Београду. На пример, на Вождовцу, у близини Факултета политичких наука, да кажем, само једна соба у којој студент може да живи приватно не креће се испод триста евра", истиче Грчићева.

Износ стипендије покрива трошак студентског дома 

Министарство просвете сваке године три месеца пре почетка школске године расписује конкурс за стипендије и кредите. Покривају трошкове живота у студентском дому.

"У протеклој години Министарство просвете је доделило 7.900 стипендија и 6.790 студентских кредита. Министарство просвете додељује и стипендије за изузетно надарене студенте и у протеклој години је број таквих додељених стипендија 1.177", каже помоћник министра просвете, науке и технолошког развоја Милутин Ђуровић.

Значајна ставка у буџету за академце су и уџбеници.

"Неки факултети обезбеђују одређени број уџбеника бесплатно за своје студенте. Ту су наравно увек и акције које ми радимо као студентски парлемент где старији студенти могу своје књиге дати млађим колегама, и оне се тако годинама смењују кроз низ генерација. Али опет, на сваком факултету постоје скриптарнице где студенти купују књиге које су од професора директно са факултета, оне су им највише потребне за студије", каже Ана Грчић.

Млади су и ове године конкурисали на два или више факултета или више смерова истог факултета очекујући пре свега буџетски статус. Оне који ће сами финансирати своје школовање нове, више цене, до 10 одсто, очекују на пет факултета Универзитета у Београду, а то су Биолошки, Рударско-геолошки, Технолошко-металуршки, Економски и Факултет организационих наука.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво