Читај ми!

Порођај – тренутак највеће среће, али и трауме, шта би помогло да се смање негативна искуства

Рађање би требало да буде један од најсветијих догађаја у животу сваке жене. Иако већина лекара и бабица савесно обавља свој посао, много је мама које тврде да су из сала за порођаје изашле са великим траумама. Не због самог порођаја већ, како кажу, због односа особља према њима. Уколико пацијенткиње имају неку притужбу, нека се обрате управи клинике, рекао је гинеколог у "Народном фронту" Милан Перовић.

Можда "акушерско насиље" није прави израз за лоша искуства на порођају о којима све чешће говоре жене, али дрскост и увреде лекара и бабица, породиље кажу да не могу да забораве.

На ароганцију и увреде лекара и сестара на клиници "Народни фронт" пожалила се наша колегиница, која те 2018. није имала срећу да по други пут постане мајка.

"Поред тога што сам знала који је исход, а то је да ћу у 34. недељи родити мртву бебу, доживела сам и бројне непријатности на порођајном столу, где ме је анестезиолог-лекар вређао због професије којом се бавим, а новинарка сам. Рекао ми је да су сви новинари, судије, тужиоци, шљам овог друштва и да не би требало да постоје и да, с обзиром на то да сам ја једна од њих, анестезија сигурно неће успети", присећа се тренутака с порођаја Тијана Радоњић, новинарка РТС-а.

Слична искуства жена могу се прочитати и на друштвеним мрежама, где се оснивају групе и форуми који се залажу за доношење закона по коме би мужеви, бесплатно, могли да буду са породиљама како би их заштитили од, како кажу, психичког злостављања у породилишту. Већина жена са оваквим искуством не покушава да се жали и покрене судски поступак. 

"Моје искуство је било јако трауматично и болно, и сваки пут кад причам о томе, ја све то заиста на неки начин поново проживљавам. И моја одлука је била да не улазим ни у какве поступке управо да бих заштитила себе. Мислим да се због тога жене не одлучују да то пријаве. Али с друге стране, немојте да мислите да оне немају своју реакцију. Свака од њих има своју реакцију, а једна од њих је можда управо та да не одлуче да роде друго или треће дете", наводи Радоњићева.

На иницијативу неких портала, као и због петиције коју је потписало више од 72.000 људи, вероватно ће већ од јесени у породилишту Земунске болнице бити омогућено бесплатно присуство пратиоца на порођају. Још нема најава да ће и друга породилишта подржати ову идеју. 

Др Перовић даје савет пацијенткињама: Обратите се управи клинике

Др Милан Перовић, гинеколог клинике "Народни фронт", рекао је да му је жао ако било ко има негативно искуство. Рађање је, како истиче, чин који треба да обележи цео живот једне жене, и жена би требало да га памти као један од најсрећнијих дана.

"Ако постоји такав случај, не можемо о њему причати на телевизији, постоје процедуре, ако постоји сумња на тако нешто, треба пријавити, кроз процедуре, кроз државне институције и институције овог система – све се пролази на начин како би требало", рекао је Перовић.

Саветује пацијенткињама, ако имају неку притужбу, да се обрате управи клинике.

"Не само управи наше клинике него и осталим здравственим установама, државним институцијама, које заиста благовремено реагују на сваку врсту притужбе кроз строго одређене процедуре", каже он.

Будући да се износе ствари које нису лаке, морају да се и докажу и да прођу не кроз медије него кроз институције.

Ко може бити на порођају

Прикупљено је више од 72.000 потписа којима се тражи да држава омогући бесплатну пратњу мамама у порођајној сали. Циљ је да се спречи насилно и увредљиво понашање медицинских радника у породилиштима у Србији.

Нека породилишта имају услове за пратњу, нека не, али свакако је за време пандемије ова могућност укинута. 

Др Перовић каже да желе да порођају присуствује не само муж него и мајка, евентуално дула.

"Имамо предивна искуства у вези с тим, јер смо у 'Народном фронту' били пионири свих тих позитивних искорака у пружању здравствене неге, посебно осетљивој популацији пацијената као што су труднице", рекао је Перовић.

Клиника "Народни фронт" је прва омогућила да супруг присуствује порођају и више од 10 година се то не наплаћује, напоменуо је др Перовић.

Ми то подржавамо, имамо добра искуства и велики број задовољних родитеља који су присустовали фантастичном чину, каже Перовић.

Клиника је један од лидера не само у Србији већ у Европи по броју безболних порођаја – били смо пионири, омогућили смо додатни квалитет женама при порођају, навео је доктор.

Рекао је да није упознат за случај Милице Филиповић, која тврди да је побацила у тоалету "Народног фронта", чишћена јој је материца без анестезије, а лекар јој је рекао да "то није беба, него 40 грама".

Др Перовић каже да за сваки споран случај, ако је пријављен, постоји истрага. 

О индукованом абортусу 

Говорећи о индукованом абортусу, Перовић каже да постоје одређени водичи добре клиничке праксе које су издала најреномиранија струковна удружења у свету и Амерички колеџ акушера и СЗО, где се не препоручује рутинска примена анестезије током индукованог било медикаментозног било хируршког абортуса.

Не знам за тај случај, али оно што струка и водичи свих светски најпознатијих удружења говоре јесте да не постоји препорука за рутинску примену анестезије, додаје он.

Незгодно је коментарисати случај ако немате довољно података, рекао је Перовић. 

Телемедицина и телеабортус постоје у најразвијенијим земљама света. Код нас – то треба да се обави у болници, што је исправнији начин, каже Перовић.

У извођењу свих тих побачаја користе се најсавременији лекови. Сви ти лекови се примењују како у свету, тако и код нас, рекао је Перовић.

"Нико није срећан када жена мора да побаци", закључио је Перовић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво