Читај ми!

Кацига главу чува, зашто бициклисти одбијају да је носе

Бициклисти у престоници немају довољно стаза, возачи не обраћају пажњу на њих, не поштују растојање, трубе им. Међутим, акција коју су организовали протеклог викенда нас је мало збунила. Они се противе увођењу обавезног ношења кацига за све бициклисте. Због чега, када кацига главу чува, посебно када се узме у обзир њихов положај код нас у саобраћају.

За пола сата, на Тргу републике, поред екипе РТС-а је прошао завидан број бициклиста, а само један је имао кацигу. Ношење кациге је препорука, не и обавеза. Да ли ће тако остати зависи од могуће измене закона, а то је бициклисте, али и оне који возе електричне тротинете, прилично узбунило. 

Зоран Буквић, председник Удружења "Улице за бициклисте" рекао је да је за све боље да имају бициклистичку културу која негује општу безбедност у саобраћају, и за пешаке, и за бициклисте, и за тротинеташе и за особе са инвалидитетом.

"За све рањиве категорије је боље јер та општа безбедност заправо доноси боље резултате, мање повреда главе а опет и више људи који се активно крећу и самим тим растерећују здравствени систем", напоменуо је Буквић

Бициклисти се плаше да би обавезно ношење кациге могло многе да одврати од вожње бицикла као што је то случај у Аустралији. Код нас би то заиста у одређеним деловима земље деловало чудно.

"Замислите у Сомбору неку баку која је навикла да иде у дућан већ седамдесет година бициклом без кациге иза ћошка и ви сад њој уведете да носи кацигу, то никако не би имало смисла. Са друге стране ја потпуно разумем људе који возе Београдским улицама, да немате бициклистичке стазе, где имате аутобусе, тролејбусе, они просто субјективно имају потребу да ставе кацигу јер се тако осећају безбедније", напоменуо је Буквић.

Према његовим речима, оно за шта се залажу је и да се направи више бициклистичких стаза, да се саобраћај умири, да се уведу бициклистичке улице.

Уз такав уређенији систем, ношење кациге требало би да остане ствар избора, кажу из удружења Улице за бициклисте. То су подржали и они који возе тротинете.

"Ево сад управо пролази један и он иде куда? Бициклистичком стазом. Ми заједно са овим људима можемо да постигнемо већу критичну масу људи којима је потребна површина поред оне за моторна возила куда ће се они кретати. Ипyак тротинеташ и бицкилиста заузимају мање простора на улицама и ако ви имате некога ко је из аутомобила прешао на тротинет, то је један ауто мање на улицама", навео је Буквић.

С друге стране, забрињавају подаци о повређеним бициклистима ове године.

"Прошле године се догодила 71 саобраћајна незгода у којој је повређено 51 бициклиста док су се ове године догодиле 94 саобраћајне незгоде, и повређено је 80 бициклиста. Алармантно је да је прошле године за првих седам месеци погинуо један бициклиста а ове године њих тројица", истакао је Владимир Миљановић, шеф одсека у Управи саобраћајне полиције.

Из саобраћајне полиције апелују на бициклисте да носе кацигу, јер им то, тврде, може сачувати живот или ублажити повреде. Како се то каже у народу, злу не требало.

уторак, 23. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво