Читај ми!

Литургија СПЦ и МПЦ у Прохору Пчињском поводом Илиндана, Пендаровски положио венац

Заједничка литургија Српске и Македонске православне цркве јутрос је служена у манастиру Прохор Пчињски. Шеф српске дипломатије угостио је председника Северне Македоније Стева Пендаровског, који је предводио државно-црквену делегацију те земље.

После 18 година, Манастир Свети Прохор Пчињски код Бујановца посетила је државна и црквена делегација Северне Македоније. Званична посета реализована је на Илиндан, државни празник у Северној Македонији, пошто је Српска православна црква прихватила аутокефалност Македонске православне цркве средином маја ове године.

После више од 80 година представници две православне цркве заједно служе литургију, у манастиру Прохор Пчињски, историјски битном за суседне државе, Србију и Северну Македонију. Положени су и венци крај спомен-чесме у манастирском комплексу.

"Ово је место где је настала модерна македонска држава и сад можемо да дођемо овде, да прославимо празник. У близини су одржаване алтернативне, паралелне прославе, али не овде, где је заседала историјска скупштина АСНОМ-а. Надам се даће ово постати традиција", истакао је председник Северне Македоније Стево Пендаровски.

Министар спољних послова и изасланик председника Александра Вучића Никола Селаковић оцењује да заједничка литургија сведочи да је политика Србије опредељена за јачање политике добросуседства, јачање политике сарадње и заједничког живота са својим суседима и да је окренута будућности.

Манастир Свети Прохор Пчињски налази се на значајној географској позицији, током девет и по векова био је стециште многих важних догађаја.

Више пута је дограђиван и обнављан, а у знак захвалности за помоћ у обнови Краљевог конака после пожара 2014. године министру Селаковићу и директору Безбедносно-информативне агенције Братиславу Гашићу уручени су ордени Епархије врањске.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво