Читај ми!

Лебане има играоницу за децу и младе са сметњама у развоју, на дневни боравак чекају 10 година

У општини Лебане има око четрдесеторо деце и младих са сметњама у развоју. Њима је потребан Дневни боравак који би могли да добију тек за годину дана. До тада је ту играоница за коју је влада Уједињеног Краљевства издвојила три милиона динара.

Не треба њима превише за срећу. Пажња, посвећеност и припадност - довољни су да радост не могу да сакрију. Све то, уз превоз и један оброк, имају у играоници где долазе три пута недељно захваљујући програму "Алвед" британске владе. Ова дружења са нестрпљењем се ишчекују.

"Највише ми је жеља овдека да долазим због друштва, да не будем сам", каже Милан Богдановић, један од корисника играонице. Волео би, додаје, да може да долази сваког дана. Није му тешко да путује из села.

"Лепо се дружимо, слажемо се, играмо 'не љути се човече'", каже Марина Цветковић.

У овој играоници славе и рођендане.

Учење кроз игру 

Игра и заједништво су приоритет, али играоница за децу и младе са сметњама у развоју има и едукативни каракрет. Са њима су стручна лица, лиценцирана за ову врсту посла.

Подршку им пружају колеге из Дневног боравка у суседном Бојнику. Дванаестогодишње искуство је драгоцено.

"Они су увек позитивни, расположени, буде ту и смеха и опусте се мало када завршимо са тим делом и трудимо се да буду разноврсни садржаји сваког дана и да они кроз игру науче нове ствари", каже Сања Тодоровић, психолошкиња из Лебана.

"У Бојнику има два стручна радника и две неговатељице које раде са децом и трудимо се да наша позитивна искуства пренесемо колегиницама", рекла је Јелена Тошић из Дневног боравка Бојник.

Процедуре ометале настанак Дневног боравка

Покушаји да се и овде формира Дневни боравак трају читаву деценију, административне процедуре сваки пут су их омеле. Организовани у Удружење родитеља деце са сметњама у развоју "Феникс" на добром су путу да дођу до циља.

"Било би пожељно кад бисмо могли Дневни боравак да направимо, да бисмо могли током целог дана да их оставимо ту, да будемо слободни током целог дана због посла", напомиње Мирослав Богдановић, потпредседник Удружења "Феникс". 

Захваљујући средствима Европске уније читав простор у коме бораве биће примеренији и већи. Неопходна је комплетна реконструкција ове зграде.

"Потребно је 150.000 евра. Ова средства општина је обезбедила у оквиру ЕУ Про плус програма. Ми очекујемо до половине наредне године да можемо да кренемо са пружањем услуге Дневног боравка за децу са сметњама у развоју", каже Ненад Јовановић из Одељења за пројекте Општине Лебане.

Ни они не седе скрштених руку. Радове су продавали на недавно одржаном Парадајз фесту. Прикупљена средства биће довољна за једнодневни излет.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво