Читај ми!

Годишњица злочина у Старом Грацком, за убиство српских жетелаца нико није одговарао

У селу Старо Грацко код Липљана биће обележено 23 године од убиства 14 жетелаца српске националности, једног од најтежих злочина над Србима од доласка међународне мисије на Косово и Метохију. Овај злочин никада није расветљен.

Помен ће служити владика Теодосије, а присуствоваће и представници Српске листе и Министарства за заједнице и повратак, као и Канцеларије за Косово и Метохију.

Тог 23. јула 1999. године, ка српским жетеоцима испаљено је на стотине метака и нико није преживео.

У нападу су страдала четири члана породице Јанићијевић - Слободан, Миле, Момир и Новица, који је имао само 17 година.

Убијен је и Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

"Жртве су биле 'криве' само зато што су биле српске националности и што су сакупљале своју летину. Ни за овај, као ни за бројне друге злочине, који су над Србима организовано и систематски извршили припадници такозване Ослободилачке војске Косова, нико није одговарао", саопштила је Координација српских удружења породица несталих, убијених и погинулих лица са простора бивше Југославије.

Специјално тужилаштво у Приштини, заједно са Еулексом пре пет година обуставило је истрагу о убиству 14 Срба, од којих је најмлађа жртва имала 17 година. Седам Албанаца, припадника бивше ОВК, било је под истрагом за убиство.

Унмик, а касније Еулекс занемарили су једине доказе до којих су дошли. Кључни и једини елемент против окривљених било је поседовање пиштоља који је Јовица Живић, један од жртава, имао код себе када је убијен. Није било доказа да је извршилац преузео жртвино оружје након масакра. Не постоје веродостојна објашњења како је осумњичени поседовао пиштољ, наводи се у извештају истраге.

Правници и адвокати кажу да је окривљени требало да објасни како је дошао до пиштоља. Пошто је неспорно да је пиштољ припадао жртви у моменту када је злочин почињен, сигурно је да би квалитетна истрага морала да да озбиљније и одговорније резултате, кажу адвокати.

Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали српски жетеоци, више пута је било скрнављено и минирано.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво