Читај ми!

Како се преноси антракс и има ли разлога да страхујемо да би болест могла да се појави у Србији

На подручју Парка природе Лоњско поље у Хрватској, пре неколико дана појавио се антракс због којег је шест особа задржано на болничком лечењу, док је више од сто говеда угинуло. Доктор Зоран Дебељак са Ветеринарског специјалистичког института "Краљево" наводи за РТС да немамо разлога за страх да би болест могла да се појави у Србији.

Зоран Дебељак наводи за РТС да нема разлога за панику будући да се није реч о болести која се преноси са јединке на јединку.

"Дакле болест је везана за дистриктна подручја, што је специфичност овог узрочника и једноставно треба само довољно да је познајемо, да је на време откријемо и да се на време предузму мере за њено спречавање", истиче Дебељак.

Таквих дистриктних подручја, додаје он, има у Србији, она су јачег или слабијег интензитета, а 2017. године забележен последњи случај појаве болести код животиња у Србији. 

Објашњава да је антракс веома заразно обољење које се углавном јавља код говеда, коза, оваца, коња и свиња. А људи који су у додиру с тим животињама могу да оболе. 

Заражавамо се у контакту са животињама, и зато се антракс сматра професионалним обољењем сточара, месара, ветеринара преко вуне или коже, али и земљорадници се могу заразити на њиви путем спора. 

Човек је отпорнији од животиња, а болест увек прати повишена телесна температура, дрхтавица, дијареја, повраћање, код животиња и побачај.

"Уз појаву неколико карактеристичних знакова који нам олакшавају постављање дијагнозе, а то су појава крвавог исцетка на природним отворима код животиња који је тамноцрвене скоро катранасте боје и то је крв која се не згрушава", наводи Дебељак.

Болест се појављује у пролеће или лето јер у време великих поплава споре избијају на површину земље.

Може се лечити антибиотицима, али је важнија превентива.

"У опште мере превентиве би спадали: подизање нивоа знања, свест сточара и свих оних који су у контакту са животињама ове болести, а с друге стране постоји ефикасна вакцина којом се заштићују и штите животиње које су посебно осетљиве на ово обољење", наводи Дебељак.

За животиње које се увозе неопходно је обезбедити карантин, али и прописати дијагностичка испитивања за тај карантински објекат.

"Тако да је због природе пошиљке веома тешко увести животиње мимо контрола и мимо увоза", закључио је Дебељак.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво