Читај ми!

Хаос у авио-саобраћају, летови без реда летења

Велике су шансе да путници који су планирали лет из Франкфурта или Минхена уопште не полете. Немачка авио-компанија "Луфтханза" најавила је да, због недостатка особља, отказује 2.000 летова. Са истим проблемом ове сезное суочени су многи аеродроми у Европи, што многима може да искомпликује годишњи одмор.

Путници који лете са бриселског аеродрома готово нигде не стижу на време. Почетком месеца каснила је већина летова, а за крај јула најављен је дводневни штрајк "Рајанера" што ће додатно пореметити авиосаобраћај.

"На платформи за праћење европске авијације бриселски аеродром Завентем заузима неславно прво место по броју кашњења у првих десет дана јула и то практично значи да 7 од 10 летова са бриселског аеродрома је полазило са већим или мањим закашњењем. Објашњење које се даје за то је као и у другим деловима Европе, пре свега недостатак особља које се бави распоређивањем пртљага путника, као и радника и на пасошкој контроли", рекао је Душан Гајић, дописник РТС-а из Брисела.

Уз кашњење, путници у Немачкој имају додатни стрес - губљење пртљага. Чак 20.000 кофера није утоварено у авионе или није испоручено онима који су летели из Франкфурта. Још је горе у Минхену, а као разлог надлежни наводе недостатак радника.

"Највећи немачки авиопревозник "Луфтханса" и њене ћерке фирме су одлучиле да овом проблему приступе тако што су укинуле бројне летове како би смањиле гужве на аеродромима, а с друге стране наредних дана ће спровести неколико тзв. летова духова односно празних летова којима ће испоручити загубљени пртљаг", рекао је Ненад Радичевић, дописник РТС-а из Немачке.

Према његовим речима, с друге стране немачке власти су покушале да ову ситуацију реше тако што су издале посебну дозволу за увоз радне снаге из Турске, али критичари указују да је та одлука дошла касно будући да радници на аеродромима морају да прођу безбедносну контролу. 

Проблеми са великих европских аеродрома прелили су се и на београдски. За сада се, кажу, пртљаг не губи, али се чека и до седам дана. Из Београда, уверавају, путници ретко полете без кофера. Проблем су долазни летови са кратким временом преседања на транзитном аеродрому.

"У сваком случају путници по приспећу на београдски аеродром треба да направе записник код службе за потрагу за пртљагом. Наша служба даноноћно и предано ради на процесуирању свих тих записника, налажењу пртљага наших путника и достављања Истог. С обзиром на вишетруко повећан обим посла може се десити да наше колеге не одговоре одмах на ваш позив или мејл али то не значи да нећете бити благовремено обавештени о приспећу вашег пртљага", истакао је Марко Барош, шеф смене Аеродрома "Никола Тесла".

Без благовременог обавештења, лонднонски Хитроу је почетком недеље отказао више од 60 летова јер није могао да услужи све путнике и кофере. Како би се спречила нова отказивања и гужве, ограничили су број путника на 100.000 дневно.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво