Читај ми!

Да ли "Луцифер" из Европе стиже до Србије, какав нас остатак лета очекује

У петак максимална температура 35 степени, али ће наредних дана бити пријатно. У августу се продужава топло време, али ће лето бити за нијансу мање топло него прошло и највероватније нећемо оборити ниједан температурни рекорд. Прошле године максимална температура у Београду је била 1. августа 40,0 степени. Претходних дана је било мраза на планинама што је занимљивији догађај него температура од 35 степени усред лета, каже метеоролог Недељко Тодоровић.

Скоро да смо навикли да нам овог лета стижу упозорења метеоролога на временске непогоде, жути или наранџасти метеоаларми. Врели талас, који су метеоролози назвали "Луцифер", тренутно мучи део западне Европе.

Тодоровић истиче да нема бојазни и да не треба да страхујемо од временске прогнозе.

"Ништа се суштински не мења, све што се догађа већ смо доживели мање-више. Температуре које су ових дана забележене су давне 1931. године. Инструментални подаци који су забележени су једино меродавни", поручује Недељко Тодоровић.

Према његовим речима сутра ће бити мали пик од 35 степени, па следи благо освежење за викенд.

У суботу ће бити око 30 степени, у недељу 28 , понедељак и уторак 29, па од среде, четвртка наредна три четири дана опет праве летње врућине са максималним температурама од 34 до 36 степени. Падавине су оскудне и скоро да их неће бити.

"Са освежењем које стиже сутра ноћ у јутарњим сатима можда у Војводини и на подручју Београда ретка појава краткотрајне кише. Нешто слично и у недељу, ујутро је могућа петоминутна киша и то толико слаба да не треба ни спомињати. Можда прође и без тога, али постоји одређена вероватноћа да се то догоди", објашњава метеоролог Недељко Тодоровић.

Додаје да је важније да пристиже мало хладнији ваздух, и уместо сутрашњих 35 биће пар степени мање, што ће условити да до половине наредне седмице јутарње температуре не би требало да пређу 20 степени.

Наглашава да је и прошле године било непогода и града, али је био велики број дана са температурама 35 и више степени па је то повукло средњу температуру и да је утисак да је било много топло цело лето.

"За наше прилике било је натпросечно топло", каже Тодоровић.

У тренутку кад је Европу захватио врели талас, пожари на отвореном шире се у Португалији, Шпанији, Француској, Грчкој и Хрватској. 

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво