Читај ми!

После једног века служена литургија на зидинама средњовековне Цркве Свете Петке код Новог Брда

Преостали Срби на Косову и Метохији у свакодневној борби за опстанак покушавају да обнове и духовни живот. У Извору код Новог Брда, на зидинама средњовековне цркве, данас на Петровдан, након сто година, служена је литургија.

На простору Новог Брда сачувани су трагови више од двадесет православних светиња. На неке од њих наишло се у потрази за драгоценим металима а друге су откривене археолошким истраживањем. У откривеним остацима Цркве Свете Петке пресечен је колач и прочитана молитва.

"Намера свега овог јесте обнављање духовног живота и останак Срба на овим просторима. Иначе, село Извор је најстарије село у општини Ново Брдо и ово ће постати традиција од ове године", каже Милица Јовановић из Извора.

Житељи Извора, Прековца, Паралова, Лабјана немају намеру да се зауставе само код Цркве Свете Петке. Недалеко од ње су и трагови цркава Светог Николе и Пресвете Богородице.

"Где год да загребемо овде у Новом Брду наћи ћемо једно овакво место. Наћи ћемо једну цркву. Ако је Призрен царски град имао 365 цркава, замислите колико је цркава имао највећи град у Европи", рекао је парох новобрдски Стева Митрић.

У Извору и Новом Брду немају тачан датум градње Цркве Свете Петке, као ни других у околини. Истраживачи су до неких назнака, ипак, дошли.

"Сама чињеница што је ова црква укопана у земљишту говори да је саграђена још у турско време, јер у турско време нису смели јавно да граде црквене објекте који боду очи Турцима, зато су оне више биле укопане у земљи, само је кров вирио изнад земље", објашњава истраживач Станислав Којић.

Постојеће цркве и трагови некадашњих, сведоче о Србима у Косовском Поморављу. Тренутно је у том делу Косова и Метохије „живо” тридесет цркава уз два манастира, у Драганцу и Кормињану.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво