Читај ми!

Сезона "урбаних поплава" – шта да радите када се нађете окружени водом

Србију су у уторак погодиле обилне падавине које су изазвале поплаве, а удари грома су изазвали велики број пожара. Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Лука Чаушић рекао је за РТС да су обилне кише изазвале колапс и опасност по живот и имовину грађана и да је главни задатак Сектора за ванредне ситуације био да не буде жртава. Објашњава шта треба урадити уколико се ниво воде око вас повећава.

Начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Лука Чаушић рекао је да је огромна количина кише у уторак изазвала колапс и опасност по живот и имовину грађана Београда, а да су, осим у Београду, на територији општина Рашка и Сјеница удари грома изазвали велики број пожара.

"То је појава која се не дешава често, али ми смо пре свега били ангажовани на спасавању лица из такозваних урбаних поплава услед огромних кишних падавина које су погодиле град Београд", рекао је Чаушић.

Истакао је да је главни задатак Сектора за ванредне ситуације био да не буде жртава и да су формирали штаб и послали све екипе у Земун и Нови Београд како би што брже могли да пруже помоћ грађанима.

"Имали смо десет евакуација, девет директно из воде. То је оно што нас чини поносним, да смо изашли без жртава из овакве ситуације", навео је Чаушић и рекао да су и припадници Полицијске управе за град Београд помогли где год су се нашли.

Највећа опасност на најнижим котама 

Напоменуо је да највећу опасност представљају најниже коте у граду – подвожњаци, куће које су на нижим тачкама, али и да све пријаве грађана морају да се провере што је брже могуће.

"Најопасније је када се нађете на ниским тачкама у оваквој ситуацији, јер онда вода надире и може, нажалост, да дође и до најгорих последица, што се нама није десило", рекао је Чаушић и истакао да је у питању била координисана акција.

Додао је да је најтеже било у Земуну и Новом Београду, а да је пријава било и у Сурчину.

"У Земуну је пало 128 литара кише у року од два сата. То су незапамћене падавине за ту општину. У Обреновцу је 2014. пало 240 литара за два дана", навео је Лука Чаушић и додао да се ради о огромној количини кише која је за ово доба године неочекивана.

Објаснио је да се у случају поплаве, уколико се ниво воде повећава, треба попети на више етаже или комаде намештаја, као и да би идеално било искључити струју и позвати ватрогасце на 193.

Од почетка године више од 8.700 пожара на отвореном 

Чаушић је навео да су од почетка године била 8.754 пожара на отвореном и да је Сектор за ванредне ситуације превентивно почео раније да ради упућујући апеле, дељењем флајера и плаката и сарадњом са другим секторима МУП-а.

"Ми смо устостручили наш инспекцијски надзор у односу на прошлу годину. За раније године нећу ни да спомињем. Тако ћемо и да наставимо. Ми смо тек на почетку пожарне сезоне. Клима се толико мења да ми сад усред јула причамо о огромним падавинама. Након пар дана ће опет да крену пожари и то значи да морамо као друштво да будемо опрезнији и спремнији на оно што нас чека", поручио је Чаушић.

уторак, 16. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво