Читај ми!

Челичном вољом, упорношћу и радом - тако се џудиста бори против мрака

Он је решио да победи мрак. Његово оружје: челична воља, упорност и рад. И победио је. Постао први слепи мајстор џудоа у нашој земљи и региону. Завршио је два факултета. Усавршио се и за тренера.

Дипломирани дефектолог и економиста, оснивач Џудо удружења слепих, аутор више књига, отац две ћерке - све ово је Бојан Нешковић. Бојан је постепено остајао без вида, а потпуно је ослепео пре 15 година. То га није спречило да му сваки дан буде победа.

"Већина слепих нажалост и особа са инвалидитетом су људи који су затворени у кућама или су у својим организацијама затворени, немају неки велики контакт са здравом популацијом. Такав живот ми се не би свидео. Ја сам одабрао да се борим, значи борба је најважнија ствар за мене, наравно увек има пораза и да кажемо да су ти порази мени у ствари добродошли зато што су ме јачали", рекао је Бојан.

Против мрака се бори и борилачким вештинама. Два пута је учествовао на Европском првенству у џудоу у Великој Британији.

"Џудо ми је донео доста, џудо ми је донео то да се равноправно уклопим у средину опште популације, да не кажем здравих. Донео ми је да се афирмишем кроз спорт и такмичење, донео ми је једну борилачку вештину која је јако корисна за не дај Боже овако у животу и наравно помогао ми је да своје карактеристике физичке, менталне унапредим, да поправим своје кретање", каже Бојан.

И карате и плес су му велике љубави. Прве плесне кораке направио је са тадашњом другарицом, а садашњом супругом Јеленом.

"Она је врхунски плесач, ја сам ту што би рекли само да има неко ко да игра с њом, партнер. Али да кажемо да и у плесу имам највише медаља и највише златних медаља уз помоћ супруге", каже Бојан.

Иако је запошљавање један од већих проблема слепих и слабовидих особа, Бојан је имао среће. Прошле године се запослио у дирекцији Јавног комуналног предузећа Зеленило.

За себе каже да је бољи учитељ, него такмичар. Зато планира да настави да се усавршава за тренера.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво