Читај ми!

Компанија "Метито" добила концесију за управљање водом у Зрењанину

Уговор о реализацији пројекта пречичћавања воде за пиће у Зрењанину потписан је данас у Влади Србије са компанијом Метито из Уједињених Арапских Емирата у присуству премијерке Ане Брнабић која је најавила да ће Метито у добијање чисте пијаће воде за 95.000 становника Зрењанина уложити 18 милиона евра.

Уговор су потписали градодоначелник Зрењанина Симо Салапура, директор компаније "Метито" Рами Гандур и директор ЈKП "Водовод и канализација Зрењанин" Предраг Бодирога.

Влада Србије је помогла да се реши овај вишедеценијски проблем града Зрењанина, речено је након потписивања.

"Ово је најзначајнији тренутак у овом тешком пројекту обезбеђивања пијаће воде грађанима Зрењанина и скидања забране употребе воде која је уведена пре више деценија. Проблем је вишевековни, али се надам да ћемо у првом кварталу 2023. године добити технички исправну воду, а у првом кварталу 2024. и воду за пиће", рекла је Брнабић.

Објаснила је да је проблем решен на једини могући начин, а то је јавно-приватно партнерство, јер је претходни власник фабрике за производњу воде била приватна компанија, па влада није могла својим средствима да реши ову ситуацију.

Премијерка је додала да је "Метито" откупио постојеће постројење за 3,5 милиона евра и да ће у пројекат добијања чисте пијаће воде за 95.000 становника града Зрењанина уложити још 18 милиона евра.

"Нашли смо приватног и поузданог приватног партнера који има средства, има знање, технологију и професионалност и тог партнета смо нашли у компанији Метито који је један о глобалних лидера технологији производње пијаће и преради отпадних вода", рекла је премијерка.

Најавила је да ће по окончању пројекта пијаћу воду добити становници у централном градском језгру Зрењанина и део града око њега у коме живи око 95.000 људи.

"Градска управа треба даље да разговара о новим водоизвориштима, како би и сва села на територији Зрењанина добила пијаћу воду и тиме ставимо тачку на тај проблем, као што радимо и у Kикинди, где је пијаћа вода такође вишевековни проблем", нагласила је Брнабић.

Истакла је да јој је лично било стало да се обезбеди снабдевање Зрењанина пијаћом водом, јер је то обећала грађанима и захвалилиа Ерсте банци која је помогла да се до тог решења дође тако што је заједно са владом тражила правог партнера за тај посао.

"Метито" ће управљати постројењем 25 година 

Премијерка је навела да ће "Метито" у наредних 25 година управљати постројењем и инвестирати у њега, након чега ће оно постати власништво Града.

Најавила је и да ће влада паралелно са овим послом уложити 510 милиона динара у санацију водоводне мреже и замену азбестних цеви у Зрењанину како би вода коју ће грађани добити у својим домовима била истог квалитета као она на излазу из фабрике воде.

Градоначелник Салапура оценио је да је потписивањем уговора начињен велики корак ка решавању проблема с којим претходне генерације нису успеле да се изборе.

Навео је да је то што је влада подржала овај пројекат додатна гаранција да ће он бити успешно реализован.

"Захваљујем грађанима на стрпљењу које су имали. Ово је историјски тренутак за Зрењанин. Верујем да ће вода у првом кварталу 2024. бити бистра, да Зрењанинци више неће да купују флаширану воду и да се Зрењанин више не спомиње по забрани воде за пиће, већ по инвеститицијама", рекао је Салапура.

Директор "Метита" Рами Гандур навео је да је та компанија имала више од 3.000 сличних сложених пројеката у свету.

"Сигурни смо да ће решење које ћемо применити бити функционално, како би се у блиској будућности обезбедила најквалитетнија вода. Ово је наш други пројекат и то је само један од корака у дугој посвећености овој земљи у областима пијаће воде и здраве животне средине", рекао је Гандур.

Захвалио је премијерки Брнабић, Европској унији и другима који су се укључики у овај пројекат.

"Метито група" је од 2018. у Зрењанину, где је почела пројекат изградње постројења за пречишћавања отпадних вода, које се сада директно изливају у Бегеј.

Салапура је рекао како је управо издата грађевинска дозвола за овај објекат и да очекује да у наредних месец дана почне његова изградња.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво