Читај ми!

Директор Управе царина: Софтвер не уме да зажмури на једно око

Царина је прошле године у државни буџет уплатила рекордних 749 милијарди динара. И ове године је сличан темпо – од почетка године приход је увећан за 34 процента. Вршилац дужности директора Управе царина Бранко Радујко каже за РТС да је допринос Управе царина у укупном буџету прошле године био више од 51 одсто, што говори о значају ефикасног и квалитетног рада.

Бранко Радујко истиче да ће државни буџет бити осетно већи што Управа царина боље ради.

Каже да су рекордне резултате постигли тако што су после серије негативних информација и затечених проблема формирали тим квалитетних људи који данас воде Управу царина.

"Дефинисали смо вредносне принципе, а затим и приоритете у раду и и једно и друго представили запосленима. Инсистирали смо на пуној примени закона и свих других прописа на сваком месту где се обављају царински послови. Контролисали смо законитост у раду", наводи Радујко.

Истиче да су резултати ове године још бољи и каже да очекује да буде остварено више од милијарду и по евра прихода више него у прошлој години.

"Дигитализација ће донети већу непристрасност"

Радујко каже да је борба против кријумчарења један од три приоритета и да је овај део Европе традиционално оптерећен кријумчарским рутама.

Истиче да ће дигитализација, када сви пројекти буду реализовани, у значајној мери донети већу непристрасност.

"Софтвери и решења која уводимо не умеју да зажмуре на једно око. Смањиће се ризик од људског фактора и намерне или ненамерне грешке", објашњава Радујко.

Каже да су неки пројекти већ завршени, а неки у току, као и да се неки спроводе уз подршку Европске уније, а неки из буџета Србије.

"Ако говоримо о томе да комплетан процес буде завршен, говоримо о периоду од наредне две године. Тада ћемо имати у потпуности аутоматизован поступак извоза, увоза, транзита и свих других послова који се обављају на царини без папира и беспотребног стварања гужви", истиче Радујко.

Наглашава да ће то привреди донети брже, ефикасније и потпуно правно извесне процедуре, а грађанима ефикасну државну администрацију и више новца у буџету.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво