Читај ми!

Додељени ордени мајкама са троје и више деце

У Крипти Храма Светог Саве, мајкама са троје и више деце додељени су ордени "Свете мајке Анастасије". Додели је присуствовала премијерка Ана Брнабић.

Орден "Свете мајке Анастасије", плакету и новчану награду, прве године добило је шест жена које заједно имају педесеторо деце, а долазе из централне Србије и са Косова и Метохије.

Орден је примила и Јоана Бациалау за њен хуманитарни рад и помагање у рађању тридесеторо деце у Србији, тако што је финансирала вештачку оплодњу.

Орден је добила једна мајка из Београда која има петнаесторо деце, мајке које имају једанаесторо деце из Косовске Митровице и Прибоја, као и самохрана мајка петоро деце из Београда.

Свечаност је почела извођењем химне "Боже правде".

Додели су присуствовали и епископ хвостански Јустин, старешина Храма Светог Саве владика Стефан, директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, председник Српске листе Горан Ракић, директор БИА Братислав Гашић.

Фондација "Дајана Пауновић", која је основана пре годину дана, установила је у сарадњи са храмом Свете Петке, а уз благослов патријарха Порфирија, орден "Свете мајке Анастасије" који се додељује мајкама са троје и више деце које дају посебан допринос нашој заједници.

Епископ хвостански Јустин, у име патријарха Порфирија, благословио је мајке које су добиле орден, наводећи да се жена чином рађања највише приближава Богу.

Према његовим речима, свака мајка је мали творац, а свако ново рађање доказ да Бог није изгубио веру у човека.

"Питање деце је важно за будућност", каже епископ Јустин, који примећује да је врло важно да се о деци разговара и у садашњости јер уверен је да будућност зависи од садашњости.

Петковић је, цитирајући владику Николаја да је мајка биће најсличније Богу, казао да је то тако јер једино мајка у свом детету увек препозна добро у односу на зло.

"На мајци почивају и породица, градови, домовина", казао је Петковић.

Како је навео, једна таква мајка је Света Анастасија која је родила Светог Саву, те да зато нема веће части од те да мајке примају орден који носи назив Свете мајке Анастасије.

Посебно је поздравио мајку Ану из Житковца, која има једанаесторо деце, а најмлађем сину је дала име Сава.

На КиМ се рађа највише српске деце, примећује Петковић и додаје да је парадокс да се тамо где нам је најтеже рађа највише српске деце.

"Боримо се за нашу децу, за наш народ, јер док год имамо наш народ на КиМ имамо будућност у јужној покрајини", нагласио је.

Додаје да држава чини исто и у централној Србији и улаже напоре да се појача популациона политика.

У том смислу подсећа да за прво дете мајка добија 300.000 динара, за друго дете две године месечно по 10.000 динара, за треће 20.000 динара наредних 10 година, а 18.000 наредних 10 година за четврто дете.

Примећује да није све у новцу и наводи да се у сиромашним државама много више деце рађа.

Додаје да је, ипак, потребно да држава, као што је наша то учинила, покаже колико је важно да се ојача наша популациона политика.

"Надам се да ће Ана и њена породица из Житковца да настави да се увећава јер тако се снажи држава Србија на нашем КиМ за које се боримо и за које ћемо се борити", казао је Петковић.

Ана Вуковић, мајка једанаесторо деце из села Житковац код Косовске Митровице, изразила је срећу и понос тиме што је добила орден.

"Осећам се поносно", рекла је Вуковићева новинарима, те додала да има безуветну подршку свог супруга.

Додаје да је љубав, а не новац пресудан.

"Бог све уреди како је најбоље. Нисам планирала оволико деце, али Бог ми их је дао. Хвала му на свему", каже Вуковић и наводи да своју децу учи томе да буду поштени, вредни и храбри.

Осврнула се и на помоћ Канцеларије за Косово и Метохију која је њеној породици направила кућу прошле године. На питање да ли жели још деце, каже "зашто да не, ако да Бог".

Председница Фондације "Дајана Пауновић" истакла је да је циљ њене Фондације да осветли мајке које су добиле орден, да их подржи јер, истиче, оне су хероине надсег друштва.

Орден носи име по преподобној Анастасији, мајци Светог Саве, која је рођена 1125. године, а по рођењу добила је име Ана. Удала се за великог српског жупана Стефана Немању, са којим је у раним годинама брака добила синове Вукана и Стефана, а када је имала скоро 50 година родила је Растка Немањића - Светог Саву.

Стефан Немања и Ана имали су и ћерке Јефимију, Елену и још једну чије име историја није забележила. Када је имала 71. годину Ана се замонашила, тада добила име Анастасија и повукла се у манастир Пресвете Богородице у Куршумлији.

Монахиња Анастасија преминула је 22. јуна 1200. године, а сахрањена је у припрати манастира Студенице, где њене мошти почивају и данас.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво