Читај ми!

Брнабић: Развијамо инклузивно друштво с једнаким шансама за све

Председница Владе Ана Брнабић изјавила је на конститутивној седници Савета за социјално предузетништво да Србија гради инклузивно друштво у коме сви имају једнаке шансе и где се највише пажње поклања најрањивијим категоријама.

Ана Брнабић је нагласила да јој је драго што је на челу владе која је почетком године креирала усвојени Закон о социјалном предузетништву и напоменула да сада долази тежи део посла, а то је његова примена.

"Ово је један од најбољих и најмодернијих закона које смо донели, а да за то није заслужна влада, већ смо тај посао урадили заједно, пре свега организације цивилног друштва, које о овој теми много више знају, у сарадњи са Владом Србије, уз велику помоћ наших партнера из иностранства", рекла је премијерка.

Брнабићева је навела како се на Закон о социјалном предузетништву дуго чекало, јер партнери – влада и невладине организације – нису имали довољно поверења једни у друге.

"Због тога су трпели они који припадају најрањивијим категоријама овог друштва. Због тога се надам да ћемо у будућности много више да радимо, да имамо поверење једни у друге, зато што ћемо само тако обезбедити да изградимо инклузивно, одговорно друштво у коме сви имају једнаке шансе", оценила је Брнабићева.

Позвала је све чланове Савета да предложе измене закона уколико пракса покаже да је то неопходно, јер се ради о изузетно комплексној и врло осетљивој теми, о којој, како је рекла, још увек учимо, не само ми у Србији него и партнери у ЕУ.

Премијерка је истакла да је Програм социјалног предузетништва следећи веома важан корак, јер ће тек његовим доношењем моћи да почне права подршка за око 500 предузећа социјалног предузетништва и да буде охрабрено формирање нових фирми које ће допринети развоју читавог друштва.

Она је позвала међународне партнере да подрже социјално предузетништво, како би се прикупило што више средстава за његов развој.  

Министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић оценила је да је социјално предузетништво, као и свако друго, усмерено на добит, али да се зарада од њега усмерава у ново запошљавање теже запошљивих категорија становништва, у социјалне и здравствене услуге и различите културне активности друштва.

"Иновативни приступ оваквог начина пословања карактерише се у проналажењу решење за пружање услуга које побољшавају квалитет живота појединаца и заједница, допринеће интеграцији у тржиште рада, побољшати вештине и на друге начине допринети побољшању положаја појединаца у друштву", навела је министaрка Кисић.

Она је објаснила да ће рад Савета за социјално предузетништво почивати на партнерству јавног и приватног сектора и стручне јавности.

Најавила је да ће Програм активности Савета садржати мере активне подршке учесницима социјалног предузетништва, које ће бити усмерена на подршку запошљавања и унапређење пословања субјеката таквог предузетништва у условима тржишне конкуренције.

"Закон о социјалном предузетништву је у суштини закон о људским правима"

Министарка за људска и мањинска права и друштвени дијалог Гордана Чомић оценила је да је Закон о социјалном предузетништву у суштини закон о људским правима.

"Ако немате људска права као неко ко ради, онда сигурно 30 одсто свог дана немате никаква права. Примена закона о социјалном предузетништву ићи ће у прилог поновног освајања оних осам сати слободног времена који су једном освојени. Ићи ће у прилог томе да очовечимо наше друштво, тиме што ће закон о социјалном предузетништву бити потпуно примењен", рекла је Чомићева.

Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) подржава примену овог прописа, између осталог и кроз српско-немачку иницијативу за одрживи раст и запошљавање, која се бави друштвеном афирмацијом Рома и осетљивих група. 

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб честитао је Влади Србије усвајање оваквог закона и почетак његове примене.

Оценио је да социјално предузетништво може имати значајно учешће у одрживом развоју заједнице.

Шиб је навео да је у ЕУ данас у ову врсту предузетништва укључено 30,6 милиона људи и да је 16 држава усвојило овакве прописе у последних десет година, а у 11 земаља се јасно виде ефекти такве политике.

Он је нагласио да је усвајање оваквих прописа важна део европских интеграција.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво