Читај ми!

Пре одласка на летовање информишите се о условима и ценама коришћења роминга

Пажљивим коришћењем мобилних телефона наши грађани би током туристичке сезоне и путовања у иностранство могли да избегну велике трошкове разговора, слања порука и преноса података, саветују из Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Државни секретар у том министарству Милан Добријевић подсећа у изјави за Танјуг да смо таквог могућег трошка лишени у нашем најближем окружењу, тј. у земљама Западног Балкана, где нема роминга када је реч о плаћању, већ се позиви, поруке и пренос података тарифирају као у националном саобраћају.

"То важи за Црну Гору, Северну Македонију, Албанију и БиХ. Једино на шта би наши грађани у њима требало да обрате пажњу јесте да интернет користе до количине у оквиру свог тарифног пакета а за већу количину да провере са својим оператором под којим условима користе додатни пренос података", каже Добријевић.

Додаје да са Грчком од прошлог лета имамо меморандум закључен између ресорних министарстава двеју влада и да су грчки оператори направили велики искорак – смањење цене роминга за наше грађане.

"Оне су сада такве да цена минута разговора почиње од 19 динара по минуту, што је знатно мање од редовне цене у ромингу, а цена поруке је три до четири динара, док пренос података код сва три оператора у Грчкој, ма где да се нађете у овој земљи, кошта свега динар по мегабајту", објашњава саговорник Танјуга.

Додаје да то омогућава нашим грађанима да у Грчкој буду прилично комфорни и без активације додатних тарифних додатака за роминг који су посебно занимљиви за све остале земље где путују наши грађани.

Према његовим речима, ти додаци су рецимо за Турску, где наши људи летују у великом броју, као и за земље ЕУ, изузимајући Грчку, веома повољни јер омогућавају пренос гигабајт података за седам до 10 дана, по цени од 700, 800 или 1.000 динара, зависно од оператора.

Понуде оператора су, истиче он, релативно сличне и активирањем роминг додатака корисници добијају могућност прилично повољног преноса података и ако се то искомбинује са обављањем позива и слањем порука преко вајбера, вотс-апа и сличних сервиса, знатно ће се смањити трошкови комуницирања и свести на 10-15 евра током одмора.

Чланице ЕУ немају начин да обавежу своје мобилне операторе да спусте цене 

Говорећи о ромингу са земљама ЕУ, Добријевић наводи да ћемо са њима и овог лета комуницирати као и сада и да нема најава да ће роминг бити укинут као што је на Западном Балкану, али да се кроз преговоре земаља Западног Балкана са ЕУ ради на постепеном смањивању цена интернета, позива, слања порука.

"Тржиште ЕУ је слободно и чланице ЕУ немају начин да обавежу своје мобилне операторе да спусте цене и зато се сада преговара са великим телекомуникационим играчима који раде у Европи о постепеном смањивању цена. Цене ће се постепено смањивати почев од 2023. године", каже он.

Додаје да је, ипак, у наредне две-три године тешко очекивати да се укине роминг са ЕУ, као што је урађено на Западним Балканом.

До тада нашим грађанима остаје да пажљиво користе своје мобилне телефоне у иностранству, да активирају посебне роминг додатке чије су цене у већини земаља ЕУ прихватљиве.

Добријевић грађанима саветује да се пре поласка на пут у иностранство код свог мобилног оператора добро информишу о условима и ценама коришћења роминга и да добију информацију о томе у ком су тарифном пакету и које су цене појединачних услуга.

Тарифни додаци за роминг

"Следећа ствар коју би требало да провере са својим оператором – који тарифни додаци за роминг постоје. Зато што су цене минута разговора, слања порука и посебно преноса података ако активирате тарифни додатак, 10 па чак и 50 пута мање од цена по минуту или мегабајту у неком од тарифних профила", каже он.

Веома је важно и да се паметно користе паметни уређаји, односно да ако грађани нису сигурни колико им се у иностранству наплаћује пренос података, да при уласку у другу земљу пренос података искључе.

Савет нашег саговорника грађанима је да тек када се добро информишу о условима и ценама, активирају тарифни додатак и поново укључе пренос података.

"У супротном сâм паметни телефон може обавити пренос података, јер апликације у позадини раде аутоматско ажурирање и слично и тако се могу направити велики трошкови, чак и по више десетина хиљада динара за нешто што сам корисник није иницирао, односно није био свестан да је иницирао", наводи Добријевић.

То често доводи до жалби упућених операторима и министарству, али се углавном ради о ситуацијама где је корисник, каже, заиста направио трошак и то потпуно несвесно.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво