Читај ми!

Докторка из Хитне препоручила "лајт варијанту" у тропским данима

Др Данијела Јевтић из Хитне помоћи дала је савете што се тиче исхране и облачења током тропских дана. Препоручила је "лајт варијанту" у смислу доста течности, воћа, поврћа, влакнасте хране. Такође треба избегавати велику количину кафе и алкохола.

Лето је тек почело, пред нама су тропски дани, др Данијела Јевтић из Хитне помоћи нас подсећа како да се понашамо на тропским темепературама.

"Веома често смо сведоци тога да старији суграђани излазе у неком периоду који није упутан за њих. Користити време јутарњих сати, предвече, избегавати директну изложеност сунцу, избегавати време од 10 до 18 часова, што се посебно односи на старе, болесне и на децу", каже др Јевтић.

Гооворећи о заштити главе, истиче да се могу кориситии шеширићи, широки ободи, а када је реч о облачењу - светле боје, лагани материјали, природни материјали да кожа може да дише, што мање синтетике.

"Целокупна лајт варијанта - у смислу доста течности, затим воће, поврће, влакнаста храна, храна која има доста течности, лубенице, диње, брескве, целер, оно што помаже диурези", рекла је докторка.

Треба водити рачуна да пацијент избалансира свој притисак јер, како каже, имамао доста притисака после ковида. За исхрану се препоручује риба, медитеранска исхрана, маслиново уље - здрав начин живота.

Веома чеасто се дешава да људи имају феномене топлотне исцрпљености, сунчанице и топлотног удара.

"Проветрене просторије, кретање када ситуација дозволи, надоканада течности у смислу природних напитака и избегавање велике количине кафе и алкохола јер и једно и друго извлаче течност из организма", напомиње Јевтићева.

Возачи пре него што се преморе треба да користе паузе што се обично односи на дуга путовања.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво