Читај ми!

Брнабић: Јапанске компаније и инвеститори су увек добродошли

Поводом обележавања 140 година успостављања пријатељских односа две земље, у резиденцији амбасадора Јапана у Србији Кацамута Такахика, одржан је пријем, којем су присуствовали председник и премијерка Србије, Александар Вучић и Ана Брнабић.

Премијерка Ана Брнабић изразила задовољство што Србија и Јапан обележавају велики јубилеј у својим односима – 140 година пријатељских, политичких, друштених и економских веза два народа, то јест од прве дипломатске преписке српског краља Милана Обреновића и јапанског цара Меиђија 1882. године.

"Овај чин размене порука између два суверена означава почетак званичних односа наше две земље, географски удаљене хиљадама километара, а опет веома блиске и пријатељске. Мало која држава у свету може да тврди да има тако велике и значајне јубилеје, на шта смо ми у Србији, земљи која поштује, негује и чува своја пријатељства, веома поносни", рекла је Брнабићева на пријему.

Брнабићева је, такође, поручила да нема много земаља у свету које се могу похвалити контактима и сарадњом коју су Србија и Јапан имали још крајем 19. и почетком 20. века.

Премијерка је подсетила да је још 1893. године Србију посетио принц Јорихито Комацу, рођак цара Меиђија, као и принц Кунијеши Куни, прадеда садашњег цара Нарухита, 1909. године.

Веома дирљив и драгоцен симбол пријатељства и солидарности је чињеница да је Црвени крст Јапана слао материјалну помоћ Србији током Првог светског рата, додала је Брнабићева.

Навела је да после Другог светског рата, након обнове пријатељских односа у јануару 1952. године, Југославија је у јулу исте године подржала пријем Јапана у Уједињене нације. "Поносна сам што се укупна билатерална сарадња наше две земље успешно развија у бројним областима".

Истакла је и да је поносна што су неке од најугледнијих јапанских компанија препознале компаративне предности пословања у Србији.

"Јапанске компаније и инвеститори су увек добродошли у нашу земљу, а ми смо спремни да им пружимо сву неопходну помоћ и подршку. Угледни појединци из наших земаља посебно су допринели јачању пријатељских веза у различитим областима политичког и друштвеног живота и тиме су одликовани највишим државним одликовањима две земље.

Највиша српска одликовања за Јамасакија и Абеа

Подсетила је да је на Сретење Златну медаљу за заслуге добио истакнути преводилац и филолог Хироши Јамасаки Вукелић, док је на Видовдан - празник који има посебно место у срцима и умовима свих Срба, бившем јапанском премијеру Шинзо Абеу уручено признање - Орден Републике Србије на ленти за одржавање пријатељских односа и унапређење сарадње две земље.

"Уверена сам да ћемо заједничким снагама наставити да негујемо наше пријатељство, да одлучно јачамо и даље унапређујемо свеобухватну и обострано корисну билатералну сарадњу", додала је премијерка.

Амбасадор Јапана Такахико изразио је дубоко поштовање према целокупном српском народу и његовим прецима, који су дали огроман допринос у унапређењу односа са Јапаном.

"Велика ми је част да као амбасадор Јапана у Србији, прославим са свима вама ову јубиларну годину пријатељства, започетог између цара Јапана Меиђија и српског краља Милана Обреновића 1882. године", рекао је јапански амбасадор и додао да му је посебно драго што је на Видовдан, председник Вучић доделио одликовање Шинзу Абеу.

Такахико је рекао да је састанак бившег премијера Абеа и председника Вучића у Београду 2018. године трасирао пут даљем јачању партнерске и билатералне сарадње на регионалном и међународном плану.

"Такође, посета председнице владе, Брнабић, Токију 2019. године, дала је подстицај унапређењу наших односа", истакао је амбасадор Јапана у Србији.

Србија и Јапан су 14. јуна у Министарству спољних послова у Београду обележили 140 година успостављања дипломатских односа између две земље, изложбом архивске грађе и издавањем поштанских маркица.

субота, 20. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво