Читај ми!

Како млади долазе до џепарца, који послови су најтраженији током лета

Карта за воз и море, рата за школарину, џепарац за излазак - најчешћи су мотиви због којих млади крећу у потрагу за послом. Најтраженији су послови у трговини и угоститељству.

"Имате ли неки посао за мене?" Свакога дана у омладинској задрузи ово питање постави између 30 и 50 младих. Има међу њима и средњошколаца и студената. Катарина Спасић је успела да упише жељени факулте. Зато ће овог лета радити, да испуни себи неке жеље.

"Ово ми је најдуже лето у животу, па сам желела да сама сакупим паре за летовање, због тога сам се запослила у тржном центру преко ове омладинске задруге, баш су ми брзо нашли посао", каже Катарина Спасић.

Никола је већ две године члан задруге и каже да је ово лак начин да се дође до посла.

"Пре свега требале су ми паре за џепарац и почео сам да радим неке лагане послове, као што је архивирање, лепљење декларација, онда сам једноставно имао вишак времена, па сам прешао да радим на неке мало теже физичке послове", каже Никола Симчов.

Задруге углавном плаћају по сату, и то од 250 до 400 динара.

"Лакши послови које обично раде ученици, наравно да ето због те одговорности су и мало мање плаћени, а праксе и ти неки мало озбиљнији послови где ангажујемо студенте имају заиста фине и завидне плате", рекла је Христина Џуфић из Омладинске задруге.

На тржишту недостају занатлије, трговци и угоститељи, кажу стручњаци. Зато је најлакше добити посао у овим областима.

"Дефицит некако и креира ту политику плаћања, тако да су тренутно најплаћенији послови управо на грађевини, рецимо водионсталатери су јако плаћени, тако да су усмерени у те правце и зараде су поприлично високе, тако да млади људи као помоћни радници могу да зараде између 30 и 50 еура дневно, што на месечном нивоу може да буде и преко 1.000 евра", рекао је Марко Вучетић, портал за посредовање.

У последње време све више младих се одлучује и за сезонске послове ван граница Србије. На приморју могу више да зараде и то већ од маја, па све до краја септембра.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво