Читај ми!

Раст кирија повећао интересовање за студентске домове, који су критеријуми за доделу места

Пријемни испити за упис на факултете трају до краја недеље, а садашњи студенти се труде да у јунском року остваре што бољи успех да би задржали место у студентским домовима. Директор Студентског центра Београд Горан Минић рекао је за РТС да је најважнији критеријум за доделу смештаја у дому успех из претходног школовања.

Директор Студентског центра Београд Горан Минић рекао је да због пораста цена кирија у престоници расте и интересовање студената за смештај у студентским домовима, како бруцоша, тако и студената виших година студија.

"Ми спроводимо, према конкурсу Министарства просвете, две расподеле. Прва је у септембру за бруцоше, друга је у новембру за студенте старијих година студија. Пракса из претходног периода је показала да је највећи број студената који остаје без места у дому баш међу бруцошима", казао је Минић.

Додао је да се због тога сваке године труде да прошире капацитете за бруцоше, као и због повећаног интересовања.

Минић је објаснио да је најважнији критеријум за доделу смештаја у дому успех из претходног школовања.

"Када говоримо о бруцошима, то је успех из средње школе. Не узимамо у обзир успех на самом пријемном испиту. Успех из средње школе, просечна оцена из сва четири разреда средње школе се практично множи са осам, тако да је максималан број бодова који један бруцош може остварити 40", навео је Минић.

Објаснио је да је други услов социјално-економски статус студената, који се бодује максимално са једним бодом, и то уколико просечна плата по члану породице за период од јануара до јуна није већа од 50 одсто просечне плате у Србији, студент добија један бод.

Пријављивање бруцоша траје од 1. до 15. септембра, а након тога се објављује прелиминарна листа на коју студенти могу да поднесу приговоре. Коначна ранг-листа биће објављена око 20. септембра, а студенти ће бити смештени до 1. октобра.

субота, 20. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво