Читај ми!

Деветогодишњи Слободан летње јутрење са оцем почиње у шуми

Како се ближи јесен, тако расте и цена огревног дрвета на тржишту. Док "Србијашуме" и Национални парк "Тара" испоручују по ценама од 3.350 до 4.750 динара, код приватника се дужни метар или кубик дрва креће и до 10.000 динара. Висока цена поједине дрвосече је навела и да се осигурају видео-надзором, како уложени труд у једном од најризичнијих занимања не би нестао преко ноћи.

Само што је почео распуст за деветогодишњег Слободана Милосављевића, летње јутрење са оцем почиње у шуми.

Слободан Милосављевић из Дљина каже да помаже тати, чичи и радницима.

Владимир Милосављевић каже да је Слободан сам донео одлуку.

Чим се повећала потражња дрва, показало се да нема дрвосеча, поготово младих, а дневница сезонца је добра, каже Кристијан Јосифовић.

"Педесет евра, шездесет. Ко воли да ради, није му тешко, а ко не ради нормално да му је тешко", каже Кристијан Јосифовић из Јабучја.

Историјско поскупљење дрва, дрвосече је приморало да постављају и видео надзор, како вишедневни труд и ризик не би били узалудни.

"Па да, новина јесте, прошле године смо чак имали, дешавало се неких ситних крађа. Сад смо ипак обезбедили то под видео надзор ставили да пратимо и даљински, а можемо и да пратимо тридесет задњих дана", рекао је Вељко Милосављевић из Дљина.

Док су из приватних шума дрва око десет хиљада, са државних површина стижу по упола нижим ценама. Потражња је порасла, а испоручује се према плану урађеном претходне године.

"И тај план производње се не може премашити из неких других закона, најпре Закона о шумарству и где ми највише водимо рачуна о очувању шумског екосистема. Тако да оно што је у плану за производњу за ову годину то ћемо испунити. Надам се да ће огревно дрво бити на располагању физичким лицима до 15. октобра, односно до почетка грејне сезоне", каже Бранка Митровић, руководилац комерцијалне службе ЈП "Национални парк Тара".

Из приватних шума цена ће расти, сходно потражњи. А како би предупредили препродају појединаца који из јавних предузећа купе јефтнија дрва, шумско газдинство "Србијашума" Ужице ограничило је продају по једном домаћинству.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво