Читај ми!

Да ли су поплављене улице у време пљускова нерешив проблем

Када су летњи пљускови у питању, карактеристична је просторна и временска неравномерност. Нису сви делови града погођени истом количином падавина, тако да је, према извештајима кишомерних станица, у суботу најкритичније било у Земуну и Старом Граду. Канализационе цеви могу да приме онолико воде колико су пројектоване и димензионисане и то су стандарди који важе не само са Београд, него и за европске и светске метрополе, каже Марко Лазић из Београдског водовода и канализације.

Марко Лазић је у Београдској хроници рекао да су реаговали на време, према приоритетима, и ублажили последице елементарне непогоде која се десила у суботу.

Према његовим речима, не постоји начин да систем тренутно прими толику количину воде. Трансформација атмосферских падавина у директни отицај, такозвана ефективна киша, има неке своје законитости.

"Постоје неке савремене методе које се примењују да би се то ублажило. Ми то за сада не примењујемо, али постоје тенденције. То је скупо, и прво треба да се сагледа проблем, направи анализа, а онда да се предложи решење и подвуче црта да се види колико то кошта. Поента целе приче са тим методама је да се ублажи удар на канализациони систем, да се удар пролонгира и онда систем може тренутно да евакуише воду", објашњава Лазић.

Додаје да се канализација димензионише према неким стандардиима. То значи да може да прими кишу интензитета око 20 милиметарс, трајања око 20 минута, вероватноћа појаве две године.

Неке значајније саобраћајнице и мостови се димензионишу на вероватноћу појаве 10 година, веће су цеви.

"Пљускови не трају дуго, и карактеристични су за мај и јун месец. Тих 10 до 15 минута су критични. После тога вода се релатиивно брзо евакуише. У овом проблему у суботу није поента у старости система, већ капацитету. Јесење кише не праве проблеме, јер пада иста количина воде у дужем временском интервалу и систем то без проблема прима", објашњава Лазић. 

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво