Читај ми!

Порука психолога за децу и родитеље: Мала матура није питање живота и смрти

Стрес и притисак пред малу матуру осећају и деца и родитељи. Избор средње школе не би, међутим, требало представљати као питање живота и смрти. Психолог Јелена Милошевић подсећа да деца пред собом имају још четири године током којих могу променити одлуку о будућем занимању. Студенти су под већим притиском.

Психолог Јелена Милошевић позива родитеље и децу да се фокусирају на опуштање ових дана, да се деца добро наспавају и пију довољно течности.

"Врућине су велике тако да им треба снаге и издржљивости у физичком смислу", истиче Јелена Милошевић.

Према њеним речима, главно је да родитељи избор средње школе не постављају као питање живота и смрти.

"Ако се нешто не деси онако како су планирали неће бити смак света и то је најважније, а друга ствар је да се детету објасни да је трема у реду, да је у реду да буде узбуђено и да су то очекиване ствари када је нешто, пред чиме се налазе, јако важно", истиче Милошевићева.

Указује да када основци бирају средњу школу имају још четири године да, ако су погрешили у избору или ако су уписали гимназију, промене одлуку о свом будућем занимању. Код будућих студената притисак је већи.

"Када се уписује факултет онда је већ готово одабрано занимање. У том смислу је притисак мало већи, мада и тада ако се не донесе она одлука којом је млада особа најзадовољнија, увек може да се мења", поручује Милошевићева.

Додаје и да децу треба припремити за прве средњошколске дане.

"Најпре питати дете шта је оно што њему треба, око чега се оно брине, чега се плаши и онда мало истражити које су то информације које су детету додатно потребне како би што лакше упловило у прву годину средње школе", саветује психолошкиња Јелена Милошевић.

Полагање мале матуре и пријемних испита за факултете почиње сутра. Мала матура траје три дана, а ове године због бројних пријава о постављеним бомбама, полагање је организовано уз појачане мере безбедности. Све то додатно повећава нервозу и напетост ученика и родитеља.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво