Читај ми!

Представници радника "Фијата" с председником Вучићем, обраћање јавности у 11 часова

Представници радника и синдиката компаније "Стелантис", у чијем саставу послује крагујевачка фабрика "Фијат", састали су се са председником Србије Александром Вучићем на Андрићевом венцу. На састанку се разговара о судбини радника "Фијатове" фабрике у Крагујевцу у транзиционом периоду, до почетка производње новог електричног аутомобила током 2024. године. После састанка председник Вучић ће се обратити јавности. Пренос је у 11 сати на Првом програму РТС-а.

Осмочлана делегација, коју чине представници радника и синдиката, кренула је јутрос око пола 7 из Крагујевца у Београд.

Пред почетак разговора са председником Вучићем, председник Самосталног синдиката предузећа "Фијат пластик" Зоран Миљковић рекао је новинарима да очекује кратак састанак и договор о захтевима радника.

"Очекујем кратак састанак о конкретним стварима и нашим захтевима и да се договоримо са председником о томе, а након тога да заједно станемо пред камере и да председник да јавно обећање о испуњењу захтева", рекао је Миљковић.

Састанку је претходила петочасовна блокада ауто-пута код Центра "Сава" у среду, коју су прекинули након договора да их председник Александар Вучић данас прими на разговор.

До свега тога је довео позив компаније "Стелантис" запосленима средином маја да се одлуче за рад у иностранству или отказ уз социјални програм.

Потом су уследили и протести, али и преговори с Владом.

До решења се није дошло. Сада се делегација радника и синдикалаца узда у данашњи састанак са председником Александром Вучићем.

"Све крупне одлуке у овој држави се заиста доносе на Андрићевом венцу. Очекујем да се и наше решење нађе тамо које би било прихватљиво за све актере у овој причи, а наравно и за запослене у 'Фијату'", каже Саша Ђорђевић, председник Самосталног синдиката ФАС.

Наглашава и да се њихови захтеви добро знају од првих дана.

"Ми нисмо мењали захтеве уопште, а од чега нећемо одустати. То је свакако изналажење неког решења за све оне наше колеге које би прихватиле посао, којима посао треба, а не могу да прихвате ова решење у смислу одласка на рад у иностранство током две године или узимању отпремнине. Значи, то да се наше решење", наводи Ђорђевић.

Друга ствар су, како каже, рањиве категорије. "Да их коначно дефинишемо, да знамо ко је све у тим категоријама и треће решење је висина отпремнина, које би једноставно оној категорији којима је то најближе могла да буде прихватљива и задовољавајућа за њих и њихове породице до неког новог посла како би били обезбеђени", поручује Ђорђевић.

Када је реч о висини отпремнине, синдикалци кажу да се надају да ће она, уместо првобитне од 220 евра по години стажа, бити 1.000 евра.

Подсећају да је тај износ био већи и 2016. године када је "Фијат" укинуо трећу смену и уз отпремнину отпустио више од 700 радника.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво