Читај ми!

Више од 200 људи погине на путевима током лета, полиција спроводи појачану контролу саобраћаја

У току је велика акција појачане контроле саобраћајне полиције на најфреквентнијим путним правцима у земљи. Акција ће трајати два дана, али ће контроле бити интензивне, са максимално расположивим бројем саобраћајних полицајаца и уређаја. Више од 200 људи погине од јуна до септембра сваке године, упозорава Александар Раденковић из Управе саобраћајне полиције.

Александар Раденковић наводи да ће акценат бити на најтежим прекршајима – прекорачењу брзине, вожњи под дејством алкохола и психоактивних супстанци, некоришћењу појаса, коришћењу мобилних телефона.

Према његовим речима, главни разлог зашто се спроводи акција је чињеница да је почео школски распуст и очекује се појачана фреквенција саобраћаја.

"Други разлог је што смо од почетка јуна месеца у дане викенда имали прилично незадовољавајуће стање безбедности саобраћаја. Само у дане викенда погинуло је 17 лица, више од 200 је повређено", истиче Раденковић.

Од од 1. до 23. јуна на нашим путевима су погинуле 33 особе, а повређено више од 600 људи. То су подаци који забрињавају, али и упозоравају.

"Највећи број незгода је долазио у дане викенда. Грађани не схватају колико је у летњим месецима неповољно стање безбедности саобраћаја било свих година у назад. Када је реч о јуну месецу просечно је 50 лица гинуло, што је фрапантна бројка. Када је реч о јулу ситуација је још неповољнија када су два лица дневно гинула. Више од 200 људи погине од јуна до септембра месеца сваке године", наглашава Александар Раденковић.

Додаје да ће за мерење брзине бити коришћени ручни радари, радари у систему видео-надзора и пресретачи.

Мерење средње брзине на ауто-путевима

Поручује да је то приоритет саобраћајне полиције имајућу у виду да је неприлагођена брзина главни узрочник саобраћајних несрећа са најтежим последицама.

"Један од стратешких приоритета МУП-а је да што већи број градова буде покривен системом видео-надзора за откривање прекршаја. У акцију ће бити укључени и пресретачи, средња брзина ће се мерити и на ауто-путевима. Наша идеја је да сваки возач има перцепцију да може бити контролисан на сваком делу пута у свако доба дана", каже Раденковић.

Према његовим речима, од почетка године имамо велики број прекршаја, за пет месеци скоро 170.000 прекршаја што је за 34 посто више у односу на исти период прошле године.

Просечна брзина кретања мериће се и на ауто-путевима. То је додатни ресурс који је уведен у контролу саобраћајне полиције пре пар година са идејом да возачи на сваком делу пута могу да очекују да буду контролисани.

"Средња брзина се за сада контролише само на ауто-путевима. Брзина ће бити мерена и у ноћним условима с обзиром да имамо радаре који то омогућавају", истиче Александар Раденковић.

Контрола аутобуса и теретних возила

МУП је спровео и велику акцију контроле аутобуса и теретних возила. Ради се о акцији која је спроведена у скоро 30 европских земаља. Контролисано је око 1.500 аутобуса и 12.000 теретних возила.

"Подаци показују да је скоро половина контролисаних аутобуса имала бар један прекршај и 62,2 посто теретних возила. То је прилично забрињавајуће и када је реч о конкретним прекршајима највећи број је био везан за непоштовање радног времена и тахографа, непоседовање одговарајуће документације. Аутобуси се у туристичкој сезони контролишу свакодневно, поготово аутобуси који саобраћају у међународном транспорту", објашњава Раденковић.

Контрола Коридора 10 

Посебна пажња ће се и ове године усмерити на контролу Коридора 10. На сваком паркингу или одмаралишту даноноћно ће се налазити по једна патрола полиције.

"С обирим да је Србија транзитно подручје наша жеља је да Коридор 10, који је један од најважнијих путних праваца у Европи, тако да је идеја да безбедност лица и имовине буде неприкосновена. Претходних година смо имали појединце, који су чинећи кривична дела на штету странаца, слали негативну слику и желимо да створимо амбијент где ће се и страни и наши држављани осећати безбедно", поручује Александар Раденковић.

Саветује возачима да обавезно користе појас, деца да се превозе на начин који је прописан, да на дужи пут крећу само ако су одморни и праве паузе.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво