Читај ми!

Из света се скоро увек врате са медаљама, у чему је тајна успеха младих математичара и информатичара

Најбољи такмичари на српским математиким и информатичким олимпијадама, ученици основних и средњих школа, добили су и медаље Друштва математичара Србије. А из Министарства просвете и од донатора стиже и обећање да ће и убудуће помагати младе таленте.

Од најбољих такмичара на домаћим олимпијадама формирају се тимови за међународна такмичења. И готово увек се враћају са медаљама.

"Десетак или више на међународним такмичењима, а на државним, нисам потпуно сигуран, али преко 20 вероватно. Ове године сам добио максималан број поена на Српској математичкој олимпијади, што као што је директорка рекла се није у скорије време, икада десило", прича Јован Бенгин, матурант Математичке гимназије у Београду.

Ивана Живковић, ученица Математичке гимназије каже да је и у седмом разреду дошла до Српске информатичке олимпијаде, где је освојила бронзану медаљу, што је, додаје, за њу био велики успех. Испричала је да је ове године поново отишла на то такмичење и освојила сребрну медаљу.

"Наравно да је тешко бити олимпијац, мој припреме трају годинама и рекао бих да још увек није готово", испричао је Василије Ивановић, ученик Математичке гимназије.

Формула успеха је у континуираном раду, сагласни су и ученици и професори.

"То значи да смо ми талентована нација, хоћу да верујем за ово, друго имамо систем школовања који подстиче да кажем тај таленат код младих, пре свега у специјализованим школама широм Србије и надам се да ће нам и година пред нама донети овако сјајне резултате као и у овој години", нагласила је Мирјана Катић, директорка Математичке гимназије.

Др Мирослав Марић, председник Друштва математичара Србије сматра да је тајна успеха у континуираном раду са младим талентима које је Друштво математичара, али и остале институције попут Математичке гимназије и остале школе у Србији спроводе са младим талентима.

Већ следеће недеље ученици нижих разреда представљаће Србију на јуниорској математичкој олимпијади у Сарајеву, док у августу средњошколци одлазе на такмичење из информатике у Индонезији.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво