Читај ми!

Санирају се последице невремена у Рачи и Тополи, на југу земље штета се тек процењује

Нормализује се ситуација у селима општина Рача и Топола, којима је невреме ове недеље нанело велику штету на домаћинствима и усевима. Струју је добила већина кућа, а стиже и фолија. На југу земље, где је пре два дана пао незапамћени град, штета се тек процењује. У општини Бојник уништио је летину у десетак села, а у околини Бујановца штете има и на њивама и на кућама.

Велики градоносни облак до Бојника је стигао из правца Прокупља. Град величине ораха Ивицу Јовановића затекао је на трактору. "Баба ми је рекла, она има 78 година, да овакво време, невреме на територији Каменице није доживела", каже Ивица.

Нема културе у Каменици која није оштећена. Посао је за ово лето завршен.

Милан Цветковић истиче да је уништено све што је било засађено – воће, поврће, а бараке и пластеници су пробијени.

Милана Митић још не може да верује да су сав труд и улагање нестали за десетак минута. Питање је хоће ли се малина опоравити за наредну годину. "Само смо 200 килограма убрали, а очекивали смо принос око шест тона, то је око 30-40 хиљада евра", наглашава Милена.

Неми су и мештани Ђаца. Вишње и кукуруз убрани су и пре почетка бербе. Ни од жетве нема ништа. "Требао сам да берем јуче, али нема ништа обрао је град", поручује Станимир Митић.

Заменик председника Општине Бојник Дејан Стојановић каже да су захваћене све пољопривредне културе и по некој првој процени штета је од 50 до 100 процената.

Требаће им помоћ и општине и државе. "Формирамо део буџета да људима помогнемо финансијски и да се обратимо Републици да саучествује у помоћи", истиче члан комисије за попис штете у Општини Топола Милорад Трифуновић.

Председник општине Рача Ненад Савковић наглашава да су у то место стигле прве количине фолија за покривање оштећених кровова да би спречили даље урушавање објеката и једноставно спасили те инсталације унутра.

Неке куће су већ прекривене. Сада треба заштитити говеда. "Сад санирам ове објекте где нам је храна за стоку, све је то покисло, све је мокро, не знам шта ћемо да радимо, како ћемо стоку да исхранимо", рекао је Стефан Радосављевић, село Јунковац код Тополе.

Јака киша и олујни ветар оштетили су пластенике и однели цреп са кућа и у неколико села бујановачке општине.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво