Читај ми!

Србија сада има спасиоце обучене за акције у брзим водама

Активан одмор један је од најпопуларнијих начина да се искористе слободни дани током лета. То може бити ферата, планинарење, веслање, рафтинг. Како би спасиоци могли успешно и безбедно да интервенишу у брзим водама, организована је специјална обука.

Игор Тонковић из Горске службе спасавања Србије каже да природа није милосрдна као град. Пре одласка у природу треба израдити план где се иде, шта се ради, колико ће одређена активност да траје и понети потребну опрему.

Нарочиту опасност, истиче спасилац, представљају брзе воде и бујице. 

"Налазите се у окружењу где ако нисте адекватно обучени, немате адекватно знање за приступ брзим водама и матици реке која носи све пред собом, ако немате тим који заједно дејствује у тој ситуацији, не треба прилазити таквој реци", каже Тонковић.

Како би могли да се носе и са таквим ситуацијама, 15 спасилаца из Србије прошло је обуку о спасавању из брзих вода од 6. до 12. маја на Неретви, у близини Коњица у БиХ. Инструктори су били спасиоци са вишедеценијским искуством из Енглеске, Мађарске и Словеније.

Рафтинг, као један од спортова који са собом носи одређени ризик, организује се управо на Неретви, али и Тари и Пиви, ка Црној Гори – то је жаришна зона рафтинга и адреналинских спортова у Србији.

Цело гостовање Игора Тонковића у Јутарњем програму можете погледати у видеу.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво