Читај ми!

Јако невреме у Рачи, уништено 20 година рада за 15 минута

Невреме праћено јаком кишом, ветром и градом погодило је јуче у поподневним часовима поједина села шумадијских општина Рача и Топола. У општини Рача проглашена је ванредна ситуација у шест села – Сараново, Ђурђево, Јарушице, Борци, Мало и Велико Крчмаре.

Око 400 домаћинстава и даље је без струје, а на 400 објеката оштећена је кровна конструкција. Село Сараново готово да нема куће на којој није оштећен кров, а највећу штету претрпели су пољопривредни услови.

Породица Тодоровић само је једна од многих који су у Саранову претрпели велику штету, они живе од продаје цвећа, a невреме је однело два пластеника и потпуно уништило биљке, баве се и воћарством на пет хектара са којих, кажу, ове године неће убрати ни воћку, ветар је чупао стабљике из корена.

На новој кући и помоћним зградама оштећени су кровови, а штета је велика и на аутомобилу.

"Плашили смо се за наше животе, били смо затворени у кући, осећали смо притисак и чудне звуке као турбуленцију. Једино је добро што смо ми добро и здраво, остало је све уништено, 20 година рада за 15 минута је отишло", каже Немања Тодоровић из Саранова.

"Грувало је и пуцало и био је хаос, почели су и прозори да пуцају", каже Марија Тодоровић.

Становници тог села углавном живе од пољопривреде, а невреме праћено ветром и градом уништило је њиве са засадима сунцокрета и кукуруза.

"Сви ови људи су под кредитима за ђубриво, за семе су то рачунали да отплате када стигне берићет, међутим, све је уништено, ово је стварно једна катастрофа, не знам како ће даље", каже Драган Игњатовић.

На сеоској школи потпуно је подигнут кров, а штета је велика и на сеоској цркви.

"Унутра су мокре учионице, ми смо синоћ у току ноћи склањали рачунаре да бисмо сачували техничку опрему", рекла је Весна Вићентијевић, директорка ОШ "Карађорђе" у Саранову.

У кућама и даље нема струје, а мештани сређују испред својих кућа колико могу. У селу је комисија за ванредне ситуације која процењује штету.

"Идемо од куће до куће да направимо један исцрпан извештај који шаљемо за Београд. Штета је велика, баш озбиљна и без помоћи Владе Србије нећемо успети да санирамо и да нам се живот нормализује", каже Ненад Славковић, председник Општине Рача.

Кровови су непокривени. Очекују да ће им Црвени крст донети најлоне јер страхују од нових падавина.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво