Читај ми!

Радници "Фијата" блокирали ауто-пут код Центра "Сава"

Радници крагујевачког "Фијата" блокирали су у 13.10 ауто-пут код Центра "Сава" у Београду у оба смера. У Влади кажу да су радници одбили предлог премијерке Ане Брнабић да у 16.30 дођу на разговоре. Међутим, они тврде да није тачно да су одбили разговор у Влади, јер их, како кажу, нису ни звали. Представници радника нису прихватили предлог из кабинета председника Вучића да, уз услов да прекину блокаду, дођу на састанак у суботу у 9 часова.

Део радника крагујевачког "Фијата" је са неколика аутобуса стигао на протест у Београд

У Београду су им се придружили представници организације Заједно, Небојша Зеленовић и Александар Јовановић Ћута.

Радници кажу да су послали поруку кабинету председника Александра Вучића и да траже да се и он укључи у решавање проблема.

Из кабинета председника позвали су раднике на састанак у суботу у 9 часова, али уз услов да пре тога уклоне блокаде саобраћајница.

Представници радника нису прихвтили предлог и поручили да настављају блокаду, јавља репортер РТС-а.

Траже да неко лично дође из кабинета Председника и гарантује да ће до састанка у суботу заиста и доћи.

Скуп надзире униформисана полиција и полиција у цивилу, а за сада нема инцидената.

У Влади кажу да су радници "Фијата" одбили предлог премијерке Ане Брнабић да у 16.30 дођу на разговоре. Радници су, наводе у влади, прекинули преговоре и удвостручили тражену суму, па сада очекују да отпремнина буде 2.000 евра по години радног стажа.

Међутим, радници тврде да није тачно да су одбили разговор, јер их, како кажу, нису ни звали.

Незадовољни су јер и даље немају одговоре на питања о броју пријављених радника за рад у иностранству и званичној понуди за оне који се нису одлучили на тај корак или ће бити проглашени технолошким вишком.

Иако је их председница Владе Србије Ана Брнабић јуче позвала на наставак преговора, представници синдиката и радника крагујевачке фабрике аутомобила рекли су да нису успели да усагласе термине састанака са њом и ипак се отиснули на пут из Крагујевца за Београд.

Представник радника "Фијата" Зоран Миљковић истакао је да су ту, јер Влада није испунила свој део договора.

"Јуче је требало да буде писане гаранције, али то премијерка није испунила. Једина истина је да је Влада дала Фијату 48 милиона евра за електрични модел, за 15 дана отпуштају 1.600 људи, то се не дешава нигде у Европи", каже Миљковић.

Каже да огромна већина њих жели да ради, али да морају да седну и разговарају. Миљковић је навео да желе да им се обрати председник Вучић.

"Са њим ћемо да седнемо, ако он хоће, да решимо за 15 минута", казао је Миљковић.

Председник Самосталног синдиката ФАС Саша Ђорђевић рекао је да, ако током дана постоји могућност, доћи ће да разговарају и нађу решење.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво