Читај ми!

Кристијан Буш је избачен из школе, а међу 30 људи је који ће мењати свет – шта сматра кључем успеха

Када размишљате како неком можете да помогнете све постаје лепше. У друштву се више фокусирамо шта можемо да добијемо али треба да се запитамо да ли смо помогли другима. Што раније у свом животу почнемо тако да размишљамо то ће бити смисленије, каже Кристијан Буш, мотиватор и стручњак за иновације, за кога кажу да је међу 30 људи који ће мењати свет у коме живимо.

Кристијан Буш истиче да је увек био присталица идеја Виктора Франкла који је написао књигу "Потрага за смислом".

"Франкл је преживео Холокауст и схватио да је разлог што је преживео тај што је увек покушавао да нечему допринесе, учини нешто значајно, помогне неком у логору. Чинећи то његов живот је био смисленији. И ја радим слично у свом животу", објашњава Буш.

У књизи "Connect the Dots – наука и уметност стварања добре среће", Буш пише о томе како и себе и друге припремити за успех и срећу.

Према његовим речима, живимо у свету у коме се неочекиване ствари све време дешавају.

Питање је како да искористимо те тренутке да видимо више о њима и то да искористимо за боље резултате.

"Скоро 50 посто иновација и изума десили су се неочекивано. За нешто што је у почетку изгледало као грешка и што је пошло наопако треба размислити како постоји начин да се то искористи и претвори у нешто позитивно", објашњава мотиватор и стручњак за иновације.

Верује да један позитиван став почиње са образовањем.

"Важно је да у веома раној фази и студенти, професори,  пословни људи и људи уопште науче како да створе више прилика у животу и да неочекиване ствари не виде само као извор страха и проблема већ као могућности. Што више ствари понудимо људи ће моћи да се повежу са тим стварима", поручује Кристијан Буш.

Додаје да је имао два искуства у животу када је скоро умро и када се то десило схватио је колико брзо живот може да се заврши.

"Увек претпостављамо да имамо много времена и да касније можемо да урадимо ствари до којих нам је заиста стало. Увек је најпречи новац, али сутра може да се догоди нешто и нећемо имати времена", каже стручњак за иновације.

Наглашава да је био избачен из средње школе јер је имао много енергије, али се није уклапао у постојећи програм.

"Један од разговора које сам имао у Београду је како се одвојити од онога што је садржај и прећи на оно што је суштина, став. Када имате 15 година и када сте млада особа, треба научити да се сналазите у свету. Не можете да знате све. Једино што можете да урадите је да се припремите за неочекивано. То је кључна вештина коју би људи требало да имају и онда се неочекиване ствари, које могу да пођу по злу, претварају у позитивно", објашњава Кристијан Буш.

Истиче да смо сви ми обучавани како да радимо разне свари и зарађујемо новац, а да нисмо фокусирани на промену става и да схватимо шта је заиста значајно у животу, како да на тај начин градимо срећу, да радимо ствари које су нама значајне.

Веома је, додаје, скептичан према људима који кажу да знају шта ће се десити за пет година или 10 година.

"Економисти праве таква превиђања и често греше јер нико не зна шта ће се десити. Децу можемо обучити да имају став који ће им омогућити да се изборе са свим на шта наиђу и који ће им омогућити да користе најбоље од онога с чим се суочавамо. То је суштина промене става – шта год да се деси треба да се запитамо можемо ли урадити нешто смислено", поручује Кристијан Буш, мотиватор и стручњак за иновације.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво