Читај ми!

Ко пише сет правосудних закона који предвиђају измене Устава

Осам месеци остало је члановима радне групе Министарства правде да израде нацрте сета правосудних закона којим ће се процес измене Устава привести крају. Да ли је то довољно времена да се напишу квалитетни закони, ко пише нове законе и када грађани и запослени у правосуђу могу да виде прве ефекте измена - за РТС говори председница Друштва судија Србије Снежана Бјелогрлић.

Пре тачно пет месеци, готово 60 одсто грађана изашлих на референдум подржало је измене Устава у области правосуђа.

Како смо чули тада, то је био први и лакши корак на путу ка независнијем правосуђу, а да тежи посао тек следи - израда закона који ће омогућити те промене.

Да ли је почео рад на томе?

- Ово је сада друго полувреме. Рад на изради закона је почео. Формиране су радне групе 15. априла. Министарка правда је донела решења о формирања радне групе, одредила чланове. Први састанак је био 6. маја. У међувремену су одржане још три. Сада се мало интензивније ради. Имају две радне групе - једна се бави судством, друга се бави питањима која се односе на тужилаштво. Сам уставни закон је предвидео и рокове и законе које је потребно променити у том року.

Акт о ком су гласали грађани писала је радна група, у којој је седео велики број стручњака. Ко сада пише законе?

- У радној групи за израду сета судских закона седе представници Министартва правде, судије, представници ВСС, ВКС, два представника Друштва судија Србије, два адвоката, порфесори и један научни сарадник. Рад радне групе прати и подршку пружа Савет Европе и он има трочлану комисију.

Колико закона мора да претрпи промене да би могле да се имплементирају ове измене?
Дакле, Закон о уређењу судова, Закон о судијама и Закон о ВСС и код тужилаца Закон о јавном тужилаштву и Закон о Савету тужилачком.

Много се полемисало о томе ко може да буде истакнути правник. Да ли се дошло до консензуса о критеријумима?

- Трећег јуна је одржана међународна конференција на Правном факултету у организацији Друштва судија Србије и делегације ЕУ и Савета Европе где је тема била истакнути правник. Покушали смо да избрусимо које то све услове, поред оних које Устав порписује, би у закон требало ставити, какву процедуру прописати.

Мени се највише допало један став, односно одредница истакнутог правника, која каже - то треба да буде човек хладне главе, топлог срца и чистих руку.

Годну дана је рок да се донесе тај сет закона. Шта ако не буде у том року?

- Како сада изгледа рокови ће се испоштовати. Ми имамо већ заказана три пута по три тзв. ритрита у јуну, јулу и августу, па се планирају консултације са Венецијанском комисијом крајем јула, да би се у августу још мало дорадио текст па почетком септемрба радна верзија дала на јавне расправе и послала Венецијанској комисији на експертизу.

А након што се добије њихово мишљење и прикупе све сугестије, онда би се поправљала та верзија, да би поново ишла на мишљење Венецијанске, знате да они у децемрбу заседају још једном и ми судије очекујемо да у јануару, а најкасније до 9. фебруара до када и јесте рок да закони буду написани.

То са папира треба да се примени у пракси. Када и грађани и судије могу да очекују прве ефекте?

- Чим ступи на снагу. Ми очекујемо да ће у фебруару закони ступити на снагу, а последице ће се видети у наредних неколико година веома брзо.

Нека су решења већ искристалисана, негде постоје спорна питања, али нико од нас не заборавља да је потребно ускладити решења и са Уставом и са стратешким документима и решити неке друге проблеме који су евидентирани у правосуђу још од раније. И сменице су донете још у марту и говоре и о спорним питањима и о ономе што треба усагласити.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво